Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob ulazi u treći tjedan

Abas pozvao Hamas da prihvati egipatsku mirovnu inicijativu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas sastao se u subotu u Kairu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u okviru diplomatskih napora za uspostavljanje prekida vatre u pojasu Gaze, pozvavši palestinski pokret Hamas da prihvati egipatsku mirovnu inicijativu.

Tijekom dvotjedne silovite izraelske ofenzive u pojasu Gaze poginulo je više od 800 ljudi. Abas je dao čvrstu potporu prošlotjednoj egipatskoj inicijativi koja podrazumijeva prekid vatre, dostavu pomoći civilima, a Izraelce i Palestince obvezuje da poduzmu sve što treba da ne bi izbilo novo nasilje, uključujući i razmještanje međunarodnih mirovnih snaga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se ispituje Pet izraelskih jedinica odgovorno za teška kršenja ljudskih prava prije Gaze, ali to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama Rafah Pregovori u Kairu Na vidiku prekid vatre u Gazi? Hamas je spreman za razgovor, čeka se odgovor Izraela

'Kako bismo zaštitili ljude u pojasu Gaze trebamo međunarodnu nazočnost ... a ne samo međunarodne promatrače na granici s Egiptom', rekao je Abas. Angažman Kaira nazvao je 'spasilačkom' akcijom koja je došla u pravo vrijeme i pozvao Hamas da prihvati egipatsku inicijativu jer 'nema vremena za oklijevanje'.

Sa žaljenjem je zaključio da rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u pojasu Gaze nije polučila željeni učinak.
'Egipatska inicijativa predstavlja mehanizam koji bi tu rezoluciju aktivirao kako bi se zaustavila izraelska agresija', rekao je Abas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene