Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abas obećaje priznanje Izraela, Hamas ne želi ni čuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je na zasjedanju Opće skupštine UN-a da će svaka buduća palestinska vlada priznati Izrael, pa tako i vlada nacionalnog jedinstva, o kojoj Abas pregovara s čelnikom radikalnog Hamasa Ismailom Haniyom, koji je pak odmah odbacio takvu mogućnost.

- Želim naglasiti da će svaka nova palestinska vlada poštivati obaveze koje su sporazumno preuzeli PLO i palestinska samouprava, posebice pismima obostranog priznavanja od 9. rujna 1993. koje su razmijenili pokojni Jaser Arafat i Yitzhak Rabin, izjavio je Abas.

Pročitajte i ovo Izraelski ministar ozlijeđen u prometnoj nesreći Nije prva nesreća Prevrnuo se automobil u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar: Nije bio sam Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku"

- Ta dva pisma sadrže obostrano priznavanje PLO-a i Izraela,
odbacivanje nasilja i pribjegavanje pregovorima kako bi se došlo do trajnog rješenja uz osnivanje nezavisne palestinske države pored Izraela, dodao je on.

No, na te riječi odmah je uzvratio sam Haniya.

- Buduća palestinska vlada nacionalnog jedinstva neće priznati Izrael, ali je spremna na desetogodišnje primirje s njim, izjavio je Ahmed Jusef, glavni politički savjetnik Hamasova premijera Ismaila Haniye.

Do Abasove izjave dolazi nakon nedavnih izjava dužnosnika pokreta Hamas, koji su rekli da se protive uključivanju pitanja priznavanja Izraela u politički program buduće vlade palestinskog jedinstva.

Priznavanje Izraela i prethodnih sporazuma glavni su uvjeti koje je postavila međunarodna zajednica za ukidanje diplomatskog i financijskog bojkota nametnutog u ožujku od stupanja na funkciju sadašnje vlade koju kontrolira Hamas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene