Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliže smo SAD-u i Kanadi

A evo kakvi su zakoni o umjetnoj oplodnji u europskim zemljama...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakone slične prijedlogu hrvatskog zakona o umjetnoj oplodnji imaju Sjedinjene Države, Kanada, Australija i Brazil, ali ne i zemlje Europe. U zemljama Unije i onima izvan nje zakoni o medicinski potpomognutoj oplodnji uglavnom su vrlo strogi.

Europa je vrlo stroga kad je riječ o potomstvu dobivenom na medicinski potpomognut način. Presude nacionalnih sudova, ali i suda za ljudska prava nisu u tom smislu ništa uspjele promijeniti. Tako Francuska i Italija i dalje umjetnu oplodnju zabranjuju ženama bez partnera i lezbijkama.

Pročitajte i ovo Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih" Medicinski pomognuta oplodnja (Foto: Dnevnik,hr) Svaki šesti par je neplodan Na račun HZZO-a možete ići na medicinski potpomognutu oplodnju ako nemate više od 42 godine

Talijani su zakon postrožili prije osam godina. Zbog do tada liberalnih zakona rađale su i žene u 60. godini života. Zaštitivši prava djeteta Talijani su umjetnu oplodnju ograničili na heteroseksualne parove koji žive u stabilnim vezama i u dobi su prirodnoj za roditeljstvo. Uz to Talijani su baš kao i Austrijanci zabranili doniranje i jajnih stanica i sperme.

>> Nakon pet godina jajne stanice se mogu donirati

U Njemačkoj i Norveškoj takva zabrana vrijedi samo za jajne stanice. Zanimljivo je da u jednoj vrlo liberalnoj Švedskoj postupku dijagnosticiranja neplodnosti mogu pristupiti izvanbračni parovi koji dokažu da u stabilnoj vezi žive dulje od godinu dana.

U Švicarskoj to mogu učiniti isključivo oni koji su vjenčani. Europljani su vrlo oprezni kad je riječ o zakonskom statusu embrija. Unatoč rastućem ateizmu, zakone temelje na civilizacijskim tekovinama kršćanske kulture. Iznimka su Britanci i odnedavno Španjolci. Njihovi su zakoni liberalni do kraja. Najveći su kritičari drugih europskih zemalja. Zbog zabrane darivanja zametaka te zakone nazivaju zastarjelima i diskriminacijskima. Kako za neplodne parove tako i za homoseksualce.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene