454701
454701
454701
454701
454701

Novi pritisak na Putina: 80 humanitarnih organizacija traže izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava

  • , 24.10.2016., 21:58
  • Autor:
  • komentara

Više od 80 humanitarnih organizacija je tražilo u ponedjeljak od zemalja članica UN-a da ne prihvate Rusiju za članicu Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda zbog njezine uloge u Siriji.

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: Getty)
Vladimir Putin (Foto: Getty)

Te NGO, među kojima su Human Rights Watch, CARE International i Refugees International su poduzele tu inicijativu nekoliko dana prije izbora za 14 od 47 članica Vijeća.

Rusija, Hrvatska i Mađarska se natječu za dva mjesta rezervirana za Istočnu Europu u Vijeću.

Organizacije potpisnice su tražile od zemalja članica da razmotre može li uloga Rusije u Siriji omogućiti toj zemlji da zasijeda u glavnoj međuvladinoj instanci UN-a zaduženoj za ljudska prava.

U petak će Opća skupština UN-a izabrati 14 članova Vijeća za mandat od tri godine od 2017.

Selekcija se obavlja na regionalanoj bazi.

Kina i Saudijska Arabija se natječu za jedno mjesto, kao i Irak i Japan. Brazil, Kuba i Gvatemala se natječu za dva mjesta predstavnika Latinske Amerike.

Egipat, Ruanda, Južnoafrička Republika i Tunis bi trebali u Vijeću predstavljati Afriku.

Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju dva mjesta rezervirana za zapadne zemlje. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se