454701
454701
454701
454701
454701

Novi pritisak na Putina: 80 humanitarnih organizacija traže izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava

  • , 24.10.2016., 21:58
  • Autor:
  • komentara

Više od 80 humanitarnih organizacija je tražilo u ponedjeljak od zemalja članica UN-a da ne prihvate Rusiju za članicu Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda zbog njezine uloge u Siriji.

 
 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: Getty)
Vladimir Putin (Foto: Getty)

Te NGO, među kojima su Human Rights Watch, CARE International i Refugees International su poduzele tu inicijativu nekoliko dana prije izbora za 14 od 47 članica Vijeća.

Rusija, Hrvatska i Mađarska se natječu za dva mjesta rezervirana za Istočnu Europu u Vijeću.

Organizacije potpisnice su tražile od zemalja članica da razmotre može li uloga Rusije u Siriji omogućiti toj zemlji da zasijeda u glavnoj međuvladinoj instanci UN-a zaduženoj za ljudska prava.

U petak će Opća skupština UN-a izabrati 14 članova Vijeća za mandat od tri godine od 2017.

Selekcija se obavlja na regionalanoj bazi.

Kina i Saudijska Arabija se natječu za jedno mjesto, kao i Irak i Japan. Brazil, Kuba i Gvatemala se natječu za dva mjesta predstavnika Latinske Amerike.

Egipat, Ruanda, Južnoafrička Republika i Tunis bi trebali u Vijeću predstavljati Afriku.

Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju dva mjesta rezervirana za zapadne zemlje. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se