Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez milosti

5 razloga misterioznog nestanka tetka Kim Jong-una

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jang Song-thaek, tetak Kim Jong-Una bio je drugi najutjecajni čovjek u Sjevernoj Koreji i jedan od njegovih najbližih savjetnika. Zašto je onda protjeran sa svoje visokodužnosničke pozicije?

Interpretiranje neizrečenih razloga za ovaj čin postao je jedna od najglobalnijih 'pogađalica', piše Yahoo News. Zašto je Sjeverna Koreja 'dala čizmu' prominentnom državnom dužnosniku na ovako spektakularan način?

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

FOTO Trenutak kad su tetka Kim Jong-una POTJERALI sa sjednice

1. Jang je bio korumpiran - službeni je argument Sjeverne Koreje.

Budući da Sjeverna Koreja i nije posebno transparenta, službene izjave trebalo bi uzimati s velikom dozom skepticizma.

2. Jang je bio previše prijateljski nastrojen prema kapitalističkim idejama

Tu bi već moglo biti nešto istine. Strani promatrači smatrali su kako je Jang de facto bio predsjednik kapitalističkog krila Sjeverne Koreje. 'On je upravljao pokretima prema kapitalizmu i oživljavanju ekonomije', rekao je Michael Breen, autor biografije preminulog bivšeg vođe, Kim Jong-ila.

3. Kim želi učvrstiti svoju poziciju lidera

Izbačeni Jang bio je poznat kao osoba na najvišoj razini nad kojom se provela 'čistka'. Međutim, Kim je u protekle dvije godine proveo više 'čistki'.

Prošle je godine Kim 'eliminirao' nekoliko visoko rangiranih vojnih dužnosnika pod izgovorom da ih je uhvatio da loču alkohol tijekom vremena žalovanja za njegovim ocem. Analitičari pak smatraju da je na taj način pokušavao učvrstiti svoju poziciju na vlasti.

4. Kim želi da ga se shvati ozbiljno

Uklanjajući čovjeka kojeg su mnogi smatrali Kimovim 'čuvarom', on šalje poruku liderima Zapada da ga moraju prihvatiti, jer je u stanju nositi se sa hitnim sigurnosnim problemima.

5. Upozorenje za druge stranačke dužnosnike

Smatra se da je Jang pomagao Kimu u prijenosu vlasti te da je bio njegova desna ruka. Njegovo izbacivanje služilo je kao znak ostatku stranke da svi mogu biti izbačeni, bez obzira na to koliko ste jaki ili dobro umreženi.

'Izbacivanjem vlastitog tetka, Kim je poslao zastrašujuću poruku: Nitko nije izvan dohvata, čak ni obitelj!'

S obzirom da se ovakve čistke inače provode daleko od očiju javnosti, ova je izvedena javno vjerojatno radi zastrašivanja, smatraju analitičari.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene