Obavijesti Video Pretražite Navigacija

469 osoba poginulo u blatnoj bujici na Filipinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasilačke ekipe su nastavile potragu sa slabom nadom da će naći preživjele u golemoj blatnoj masi koju je prouzročio tajfun Durian na istoku Filipina u kojemu je gotovo petsto osoba poginulo i nestalo, priopćile su tamošnje vlasti.

Najmanje je 469 ljudi poginulo i nestalo na području Bicola koje je u noći na petak zahvatio silan pad tlaka zraka s vjetrovima koji su puhali brzinom do 150 km na sat, prema najnovijim podatcima Državnog vijeća za koordinaciju prirodnih nepogoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška nesreća na porečkoj obilaznici, jedna osoba poginula Provincija Benguet (Foto: AFP) Objavljena dramatična snimka Filipini: Spasioci lopatama i motikama traže nestale nakon odrona tla

Crveni križ koji je u petak izvijestio o 388 mrtvih i 96 nestalih, u
subotu je smanjio brojku na 134 mrtva i 159 nestalih.

Nekoliko izdvojenih sela na istoku te otočne skupine zatrpala je bujica koja se sjurila niz padine vulkana Mayon (2.460 m) oko 350 km jugoistočno od Manille.

Jake padaline pomiješale su se s vulkanskim talogom i stvorile blatnu bujicu koja je do krova zatrpala mnoge kuće, kako tvrde svjedoci. Ta strašna pojava česta je početkom sezone kiša i tajfuna u tropskim područjima s vulkanima, kao što su Indonezija i Filipini.

Predsjednica Gloria Arroyo naredila je vojsci da organizira akciju
spašavanja "velikih razmjera". "Neka vojnici pomognu u svim
operacijama spašavanja, medicinske pomoći, čišćenja cesta, popravka električne mreže i pomoći blokiranim stanovnicima", rekla je.

Papa Benedikt XVI. koji je "duboko ožalošćen" zbog nesreće, uputio je Filipincima, koji su većinom katolici, izraze sućuti, a poruke potpore predsjednici Arroyo poslali su i ruski predsjednik Vladimir Putin i šanjolska vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene