Obavijesti Video Pretražite Navigacija

2007: Ubijeno 42 djelatnika UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom 2007. godine ukupno je 42 djelatnika Ujedinjenih naroda ubijeno na dužnosti, a među njima i 17 smrtno stradalih u bombaškim napadima u Alžiru prošlog mjeseca, objavio je UN u srijedu.

Među žrtvama je devetoro pripadnika mirovnih misija ubijenih u Sudanu, Libanonu, Ugandi i Afganistanu. "Dok oplakujemo naše kolege i druge ubijene civile moramo istaknuti potrebu za prevencijom i kažnjavanjem", rekao je Stephen Kisambira, predsjednik sindikata UN-ovog osoblja. 

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

On je visok broj ukupno poginulih opisao kao "najsmrtonosniji unatrag mnogo godina".

Sindikat je priopćio da je UN-ov odjel za sigurnost odgovoran za one koji rade na terenu te je zatražio jačanje mjera kojima bi se osigurala zaštita osoblja. "Vrlo se rijetko počinitelji gone što stvara ozračje nekažnjivosti", rekao je Kisambira.

Sedamnaestoro UN-ovih djelatnika ubijenih u Alžiru 11. prosinca najveći je broj žrtava otkako je u kolovozu 2003. u zrak dignuta UN-ova misija u Bagdadu i ubijene 22 osobe, među kojima je bio čelnik misije Sergio Vieira de Mello.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene