Obavijesti Video Pretražite Navigacija

2007. najsmrtonosnija za novinare - najmanje 110 ubijenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina 2007. bila je najsmrtonosnija za novinare: najmanje je 110 novinara ubijeno u 27 zemalja od 1. siječnja u odnosu na 96 žrtava u 2006. godini, što je porast od 14 posto, objavila je organizacija za zaštitu prava novinara Presse Embleme Campagne (PEC).

Udruga PEC u priopćenju ističe da je broj ubijenih novinara čak 60 posto veći u odnosu na 2005. godinu kada je ubijeno 68 novinara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Ivan Malenica Aktualne teme Problem s ovrhama sve je veći, što čini Vlada? ''Vidjet ćemo postoji li potreba da se mijenja zakon''

Dvije trećine od ukupnog broja ubijenih novinara poginulo je u zonama sukoba - Irak, Somalija, Šri Lanka, Afganistan i Demokratska Republika Kongo.

Sa 50 ubijenih novinara u 2007., Irak je već 5. godinu zaredom najopasnije mjesto za obavljanje novinarskog posla.

Ukupno je 250 novinara ubijeno od početka angloameričke intervencije u ožujku 2003. godine.

"Nikada nijedan sukob nije izazvao takvo krvoproliće u redovima medijskih djelatnika", kazao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen.

Na drugome mjestu po broju ubijenih novinara u zonama sukoba je Somalija sa 8 ubijenih novinara u 2007., a sa sedam novinara na trećem mjestu je Šri Lanka, gdje traje građanski rat.

Stanje se pogoršalo i u Pakistanu sa 5 ubijenih novinara, a nasilje je ubralo četiri žrtve među novinarima u Afganistanu te jednako toliko i na Filipinima.

Po tri novinara ubijeno je na Haitiju, u Kolumbiji i Meksiku, a po dva u Nepalu, DR Kongu, Eritreji, Indiji i Gvatemali. Po jedan novianr ubijeno je u 2007. u Hondurasu, Uzbekistanu, Salvadoru, Mijanmaru, Sjedinjenim Državama, Paragvaju, u Gazi (Izrael), Zimbabveu, Rusiji, Peruu, Brazilu, Gani i Turskoj.
PEC okuplja 35 novinarskih udruga i sindikata iz stotinjak zemalja. Ta se organizacija bori za donošenje međunarodne konvencije o zaštiti novinara u zonama sukoba i nasilja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene