Obavijesti Video Pretražite Navigacija

20 tisuća nacionalista i vjernika protiv papina posjeta Turskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 20.000 osoba u nedjelju je u Caglayanu, u europskome dijelu Istanbula, izvikujući protuzapadnjačke slogane prosvjedovalo protiv posjeta pape Benedikta XVI. Turskoj koji počinje u utorak.

Broj sudionika bio je dosta manji od milijun osoba koliko ih je
predvidjela malena islamistička stranka Sreća (SP), organizator prosvjeda čiji je moto "Papa nije dobrodošao".

Pročitajte i ovo Na inicijativu gradonačelnika Penave saniran pravoslavni križ u Vukovaru Oštećen u Domovinskom ratu Penava inicirao sanaciju pravoslavnog križa u Sajmištu: ''Nije mi strano otići u Pravoslavnu crkvu i uvijek ću to napraviti'' Ksenobofija (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Molitva na parkingu: Sisački imam odgovorio je li uobičajeno da muslimani mole na ulici

Najprije je moto prosvjeda trebao biti "himbeni Papa neznalica nije dobrodošao", ali je SP, koji nema zastupnika u parlamentu, to promijenio pod pritiscima vlasti koje su tražile da se izbjegnu uvredljivi slogani, prenosi tisak.

Stotine pripadnika snaga sigurnosti raspoređeno je na licu mjesta, ali je prosvjed završio bez incidenta.

- Zaraži oprost od muslimana prije nego što stupiš na ovo sveto tlo, poručio je predsjednik SP-a Recak Kutan nazivajući papu Benedikta XVI. "predstavnikom mržnje" i "ambasadorom svjetskoga imperijalizma".

Papa će u Turskoj boraviti od utorka do petka, a posjetit će Ankaru i Efes prije nego u srijedu navečer otputuje u Istanbul.

Papa je, pak, pozvao  vjernike, tijekom nedjeljnog angelusa na Trgu svetog Petra, da ga prate molitvom tijekom njegova pohoda Turskoj od 28. studenoga do 1. prosinca.

Angelus je Papa posvetio Isusu Kralju koji je Ljubav i Istina, a "ni ljubav niti istina se nikada ne mogu nametnuti". Benedikt XVI. je, praktički, time ponovio ono što je kazao tijekom posjeta Njemačkoj na sveučilištu, kada je govorio kako se silom ne smije širiti vjera.

Papa je kazao kako će ići u posjet Turskoj i već sada upućuje pozdrav "dragom turskom narodu, bogatom poviješću i kulturom".

- Tom narodu i njegovim predstavnicima izražavam osjećaje poštovanja i iskrenog prijateljstva, rekao je Benedikt XVI. u nedjelju sa svoga prozora na Trgu svetog Petra. Papa je zatim kazao kako s uzbuđenjem očekuje susret s malom katoličkom zajednicom, "koja mi je uvijek bila na srcu", kao i "bratsko združivanje s Pravoslavnom crkvom u povodu blagdana svetog Andrije apostola".

Benedikt XVI. ide stopama svojih prethodnika Pavla VI. I Ivana Pavla II. te zaziva zaštitu blaženog Ivana XXIII. koji je 10 godina bio apostolskim predstavnikom u Turskoj, koju je cijenio i volio.

No, pravi cilj Papina pohoda nije jačati veze katolika s islamom, vjerom gotovo 70 milijuna Turaka, ocijenio je za Reuters dekan Grčke pravoslavne teološke škole u Brooklineu (Massachusetts) Thomas FitzGerald, već s 250 milijuna pravoslavaca u svijetu, u težnji za neizvjesnim jedinstvom kršćanskih crkava.
 
FitzGerald vidi "povijesni posjet u životu Crkve" i "duboku simboliku u sastanku dvojice prevažnih kršćanskih poglavara", Benedikta XVI. i carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I., koji će i zajedno moliti na blagdan Sv. Andrije apostola, utemeljitelja i zaštitnika carigradskog patrijarhata.

Teolozi prognoziraju da će dvojica poglavara pronaći mnogo
zajedničkog u današnje vrijeme sve jačeg sekularizma, ali ne očekuju većih pomaka prema zbližavanju dviju crkava. 
 
Agencija Reuters prenosi da bi Bartolomej mogao zatražiti od Pape pomoć pri ulasku Turske u Europsku uniju i naglasiti da bi prijem 99-posto muslimanske zemlje bio korak prema izbjegavanju "sukoba civilizacija", između kršćana i islama. 

A upravo o toj temi s Bendiktom XVI. bi trebao razgovarati i turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer, koji bi ga mogao "zapitati" zbog čega se usprotivio ulasku Turske u Europsku uniju dok je još bio kardinal, komentira za agenciju France presse turski pisac Aytunc Altindal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene