Obavijesti Video Pretražite Navigacija

18 milijuna Hindusa na pranju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 18 milijuna Hindusa skakalo je u u indijsku svetu rijeku Ganges, u sklopu završnog dana najsvetijeg i najvećeg hinduskog vjerskog okupljanja.

U ranu zoru, rijeke ljudi, koje su noć provele na riječnoj obali u gradu Allahabadu, bacile su se u hladnu vodu uz uzvike i molitve hinduskim bogovima.

Pročitajte i ovo Kupanje u Splitu usred siječnja - 5 Samo za najhrabrije FOTO Možda vam se čini nemoguće, ali ljudi u Splitu se danas kupaju Kada raskititi bor? - 1 Različita praksa Vječna dilema: Kada treba raskititi bor i kakve to veze ima s vjerom?

Kupanje u petak najvažniji je dan šestotjedne svetkovine Ardh Kumbh Mele, koja je počela 3. siječnja i smatra se najvećim svjetskim vjerskim okupljanjem.

Milijuni Hindusa vjeruju da će pranjem u Gangesu u vrijeme
svetkovine, a osobito na današnji dan kad su planeti u najpovoljnijem odnosu, sprati sa sebe sve grijehe i osloboditi se zemaljskoga ciklusa života i smrti.

Prema legendi, prije više tisuća godina, na taj je dan božanski nektar pao s nebesa u Sangamu, točku u kojoj se stapaju Ganges, Yamuna i treća, mitska rijeka, Saraswati.

Svetkovinu prate velike mjere sigurnosti ne bi li spriječili mogući napadi gerilskih organizacija koje se bore protiv indijske vlasti u Kašmiru.

Ganges je jedna od najzagađenijih rijeka u Indiji, ali hodočasnicima to ne predstavlja velik problem.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene