Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo Đinđića

Ni nakon 11 godina: Još uvijek se ne zna tko je naručitelj atentata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu obilježavanja obljetnice najavljena je i tradicionalna Šetnja za Zorana kada se u koloni građani upute prema zgradi Vlade Srbije ispred koje je Đinđić i ubijen.

Polaganjem vijenca na grob koji se nalazi u Aleji zaslužnih građana danas će Demokratska stranka obilježiti obljetnicu smrti predsjednika stranke i premijera Srbije Zorana Đinđića koji je ubijen prije 11 godina.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

U sklopu obilježavanja obljetnice najavljena je i tradicionalna Šetnja za Zorana kada se u koloni građani upute prema zgradi Vlade Srbije ispred koje je Đinđić i ubijen.

'U šetnju pozivamo sve koji osjećaju da u njoj trebaju sudjelovati, bez obzira na to jesu li članovi stranke. Šetnja za Zorana za LDP nikada nije bila stranački skup, nego zajednički izraz građanskog poštovanja i sjećanja na političke rezultate Ðinđićeve politike i napor građanki i građana Srbije da ne dozvole da se ta uspomena izbriše i zaboravi, kažu iz Liberalno demokratske partije koji su pozvali na šetnju'.

Ista se organizira svega par dana prije izvanrednih parlamentarnih izbora pa su građani pozvani da se priključe bez stranačkih obilježja kako bi se sačuvao nestranački karakter.

11 godina od ubojstva Đinđića, koji je pokrenuo brojne reforme u Srbiji, poznata su imena osoba koje su pravomoćno osuđene na dugogodišnje kazne zatvora. Radi se o više pripadnika kriminalnog zemunskog klana i rasformirane Jedinice za specijalne namjene Službe državne sigurnosti. Naime, u kolovozu 2003. godine, nakon provedene policijske akcije Sablja u kojoj je uhićeno na stotine kriminalaca, podignuta je optužnica protiv 44 osobe za sudjelovanje u organiziranju ubojstva.

20 tisuća Beograđana u mimohodu sjećanja na Đinđića

Suđenje je započelo 22. prosinca 2003. u Okružnom sudu u Beogradu gdje su optuženi proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora. Osumnjičeni kao glavni u organiziranju ubojstva Đinđića bili su nekadašnji zapovjednik JSO Milorad Ulemek Legija, i pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Kum i Šiptar su ubijeni su 27. ožujka u pokušaju policije da ih uhiti. U policijskoj akciji 'Sablja' uhićen je i neposredni izvršilac ubojstva Zvezdan Jovanović, kao i nekoliko članova raspuštene JSO, ali i brojni pripadnici zemunskog klana. Legija i Jovanović osuđeni su na po 40 godina zatvora. Međutim, niti do danas, 11 godina od atentata, ne zna se tko je bio naručitelj ubojstva. Sumnja se da je ono bilo politički motivirano ali o tome se više ne govori. Ostaje za vidjeti hoće li se nešto promijeniti u procesu pregovora za pristupanje EU gdje je jedan od zahtjeva i onaj da se rasvijetli pozadina ubojstva Zorana Đinđića. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene