Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra karma

10 primjera iz života: Dobro se dobrim vraća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve se vraća sve se plaća, dobro se dobrim vraća – poslovice su to koje nam pomažu u onim moralnim dilemama kada se nađemo pred teškim situacijama. Činiti dobro nam se nekada može stostruko vratiti, ali nekada je teško u to vjerovati. Zato je tu 10 pravih primjera "dobre karme" za ohrabrenje.

Neke odluke se ne čine teške kada je u pitanju pomoć drugima, a koliko zapravo dobra djela znače ne samo drugima nego i onima koji ih čine, možda najbolje pokazuje tzv. dobra karma. Ovo su izvrsni primjeri iz pravog života zašto u dobro treba vjerovati.

10 - James Harrison donirao krv i spasio 2 milijuna beba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naklon do poda, mladiću Nemoćnu je staricu na rukama prenio preko ceste Slika nije dostupna Pomozi bližnjem Brižni mladić skinuo sa sebe majicu i kapu da spasi promrzlog beskućnika

Kad je James Harrison imao 14 godina gotovo je umro. Bila mu je potrebna komplicirana operacija na prsima kako bi preživio. Uklonjeno mu je jedno od pluća te je izgubio mnogo krvi – preživio je samo zahvaljujući donorima krvi koje nikada nije sreo. Ta činjenica mu je ostala u mislima sve do 18. rođendana kada je prvi put donirao krv i tada je odlučio davati krv što češće.

Osim njegove odluke da pomogne kao što su i njemu pomogli, doktori su počeli shvaćati da je Harrisonova krv neobična. Imao je protutijela koja su u osnovi bila lijek za bolest rezus, krvni poremećaj koji može uzrokovati da se bebe rode s oštećenjem mozga ili da čak umru. Doktori su ga upitali želi li se podvrgnuti testovima i postati redoviti donator plazme, a on se bez problema složio. Njegova krv je postala lijek. Harrison sada ima 70 godina i spasio je živote više od 2 milijuna beba.

9 - Plivača spasio dječak kojeg je njegova žena spasila prije 9 godina

Kad je Roger Lausier imao četiri godine, otišao je na plažu sa svojom majkom. No, u jednom trenutku se izgubio iz njezinog pogleda te otišao u more. Pokušao je plivati, ali ga je jaka struja povukla i dječak se počeo utapati. Srećom, pogled jedne žene na plaži je uhvatio scenu. To je bila Alice Blaise koja je odmah reagirala i skočila u more da spasi dječaka, no nije znala da će joj se to jednom prilikom i vratiti.

Devet godina kasnije, 13-godišnji Roger bio je na istoj plaži kad je čuo ženu kako vrišti: "Moj muž se utapa!" Roger nije shvatio da je to žena koju je prije upoznao, ali je požurio u pomoć. Skočio je na splav za napuhavanje, odvezao se do čovjeka i povukao ga, spasivši mu život. Nitko tada nije shvatio čudnu slučajnost koja se dogodila sve do sljedećeg dana kada su novinari povezali te dvije vijesti.

8 - Heroji iz Holokausta spašeni od bošnjačkog genocida

Kad su Nijemci napali Sarajevo 1941. godine, obitelj Kavilio bila je sigurna da su njihovi dani odbrojeni. Bili su Židovi, a nacisti su se približavali. Morali su otići što prije. Njihov muslimanski prijatelj Mustafa Hardaga pozvao je obitelj Kavilio da se sakriju u njegovu domu, a potom su im pomogli pobjeći iz zemlje. Uz pomoć Hardaga, svaki član obitelji Kavilio došao je na sigurno - osim oca, Josefa Kavilija. Josefa su Nijemci uhvatili. Ipak, Hardaga je i njega uspio spasiti.

Više od 50 godina kasnije, obitelj Hardaga je još uvijek bila u Sarajevu kada je počeo rat. Ubrzo se pretvorio u genocid u kojem je masakrirano 8.000 muslimana. Obitelj Hardaga ne bi vjerojatno preživjela, ali Izraelska udruga memorijala Holokausta, Yad Vashem, saznala je za njihovu situaciju. Čim je započeo genocid, organizacija je povukla veze kako bi Hardage prebacila u Izrael, vratili su uslugu za spašavanje Kavilija te tako spasili još jednu obitelj od genocida.

7 – Navijač preživio nedijagnosticiranu bolest darivajući krv

Jim Becker je počeo donirati krv jer je bio veliki fan kluba Green Bay Packers. Nije si mogao priuštiti ulaznice za njihove utakmice, pa je odlučio početi darivati krv. Davao je krv kad god je imao šanse i tako sam sebe nagrađivao za dobro djelo, dopuštajući si tu i tamo ulaznicu za omiljene utakmice.

Ispalo je da je davanje krvi bilo jedini razlog zbog kojeg je živio.

Nakon više od 20 godina redovnog davanja krvi Becker je otkrio da ima hemokromatozu, poremećaj koji stvara otrovnu nakupinu željeza u organima, a obično se drži pod kontrolom redovitim ispuštanjem krvi. Becker je vjerojatno imao bolest svih 20 godina, a da nije znao, te se pukom slučajnošću uz dobro djelo sam i liječio.

6 – Vozač preživio srčani udar jer je pomogao dvjema ženama u nevolji

Victor Giesbrecht i njegova supruga Ann vozili su se kroz glavni grad Wisconsina tijekom 2011. kada su ugledali dvije mlade žene koje su se zaustavile pored ceste. Lisa Meier i Sara Berg nisu znale kako zamijeniti gumu.

S druge strane, Giesbrechtovi su bili iskusni s automehaničarski poslovima te su im rado pomogli. Tek kratko kasnije kad su svi nastavili voziti, kamion bračnog para Giesbrechtsa se naglo zaustavio u stranu. Žene su se odmah također zaustavile da provjere što se dogodilo te su odmah čule kako Ann Giesbrecht viče da joj je muž imao srčani udar.

Lisa i Sara možda nisu znale puno o automobilima, ali je sreća u nesreći bila da je Lisa medicinska sestra koja je znala kako reagirati. Victoru je pružila prvu pomoć dok joj je prijateljica nazvala 911. Hitna je vrlo brzo došla, ali Victor je preživio srčani udar koji ga je mogao ubiti i to upravo zato što je dobio pravilnu pomoć na vrijeme.

5 – Donirao pola svoje jetre ženi koju je potom oženio

Christopher Dempsey odrekao se polovice svoje jetre zbog nekoga koga nikada nije upoznao. Od svog suradnika je doznao za rođakinju koja je imala težak rak jetre te joj je hitno bila potrebna transplatacija za koju je, prije nje, već čekalo 119.000 ljudi. No, ona nije mogla čekati ni 2 mjeseca. Dampsey ju nije poznavao, ali je htio spasiti nečiji život ako može. Kada su došli nalazi da je podudarnost za doniranje dobra, bez oklijevanja je pristao.

Žena čiji je život spasio zove se Heather Krueger, a kada su se sreli nakon operacije dogodila im se ljubav i dvije godine nakon toga su odlučili vjenčati se. Da Dempsey nije odlučio nekome koga ni ne zna dati dio jetre, danas ne bi pronašao ljubav svog života.

4 - Doktora spasio bolničar koji je kao beba preživio zbog njega

Dr. Michael Shannon prošao je kroz pakao kada je njegov džip na autocesti udarilo teretno vozilo. Priklješten smrskanim krajem auta, prijetila mu je vatra koja je počela plamtjeti iz predjela motora – a on se nije mogao izvući. Uspio je pozvati hitnu, no dok su oni došli vatra je već zahvatila njegove noge. Uz brzu reakciju bolničara Dr. Shannon je izvučen živ i zdrav na vrijeme.

U interventnom timu je bio i bolničar Chris Trokey koji je tek pri dolasku u bolnicu shvatio tko je Dr. Shannon zapravo. Sjetio se priče o svojim teškim prvim danima. Naime, Trokey se rodio kao nedonošče s tek 1,5 kg i bilo je upitno hoće li uopće preživjeti, no upravo je dr. Shannon taj koji ga je prije toliko godina pazio danonoćno kako bi omogućio nemoćnom Trokeyu da preživi.

3 - Kako su studenti spasili svog učitelja prve pomoći

Bob Marlin je većinu svog života proveo kao učitelj prve pomoći za vatrogasce i za većinu ostalih hitnih službi u gradu. Dijelio je svoje znanje sa svima kad god je mogao - osposobljavao bolničare, održavao seminare u poduzećima... Jedno od njih je bio i golf teren na kojem je i sam trebao prvu pomoć.

Upravo nakon jedne partije golfa, Marlina su zaboljela prsa. Njegov brat koji je bio s njim, također je od Marlina naučio što napraviti u situaciji te je odmah pozvao pomoć i priskočio mu dati umjetno disanje, a ostali okupljeni su također pomogli uz sve tehnike koje ih je Marlin podučio i tako su spasili život svom učitelju.

2 - Ženu spasio dječak kojeg je vratila u život prije 7 godina

Kad je Kevin Stephan imao 10 godina, igrao je na poziciji udarača za bejzbolsku ekipu svojeg mlađeg brata te gotovo umro. Mladi dječak koji se zagrijavao zajedno s njim zamahnuo je neoprezno svoju bejzbolsku palicu, te tako udario 10-godišnjeg Kevina u prsa dovoljno jako da mu zaustavu srce. Na sreću, medicinska sestra Penny Brown bila je u pubici. Potrčala je i pružila mu hitnu pomoć. Srce mu je ponovo počelo udarati i tako je dječaku spašen život.

Sedam godina kasnije, Penny je jela u restoranu u kojem je radio kada se ona počela gušiti na komad hrane. Kevin, nesvjestan da je to žena koja je nekoć njemu spasila život, priskočio je čim je vidio što se događa i napravio Heimlichov zahvat. Penny je nastavila disati bez blokade te je tada Kevin otkrio da je zapravo "otplatio" svoj dug.

1 – Beskućnik vratio izgubljeni prsten i za to dobio kuću

Billy Ray Harris prosio je novac u Kansas Cityju kad mu se dogodila nevjerojatna sreća. Mlada žena Sarah Darling htjela je ispustiti samo nekoliko kovanica u njegovu kutiju, ali je slučajno u kutiju skliznuo i njezin zaručnički prsten što je za beskućnika već bio ulov poput malog bogatstva. Njegov prvi instinkt bio je da ga založi, ali kada mu je zlatarna u koju je otišao ponudila 4.000 dolara, krivnja ga je zaustavila od prodaje. Umjesto toga, odlučio je pričekati dok ponovo ne vidi Sarah.

Uskoro su se našli na ulici, a Darling je, želeći mu vratiti dobro djelo, odučila napraviti fond s kojim bi se prikupljao novac za njegov smještaj. Priča o poštenom beskućniku se brzo proširila i u rekordnom vremenu fond je imao i više novca nego je bio cilj.

Od svega iz fonda, Harris je mogao kupiti kuću i auto i vratiti život na pravi put - što vrijedi puno više od 4.000 dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene