Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 najvećih globalnih prijetnji

Jedan čovjek je za svijet posebno opasan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima bila bi jedan od 10 najvećih rizika koji prijete svijetu, upozorili su iz istraživačke tvrtke Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU procjenjuje da bi Donald Trump, postane li američki predsjednik, mogao poremetiti globalno gospodarstvo i povećati političke i sigurnosne rizike u SAD-u. Ipak, u EIU ne očekuju da će Trump pobijediti Hillary Clinton, koju smatraju njegovim najvećim suparnikom iz demokratskog tabora. Među rizicima koje navode, pobjeda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima smatra se većom opasnošću za svijet od izlaska Velike Britanije iz EU ili oružanog sukoba u Južnom kineskom moru.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Među najvećim opasnostima EIU izdvaja mogućnost oštrog usporavanja rasta gospodarskih aktivnosti u Kini, a potom ruske intervencije u Ukrajini i Siriji. Na ljestvici EIU-a Trump se nalazi u sredini, s 12 bodova, te dijeli šesto mjesto s rizikom od 'rastuće prijetnje džihadističkog terorizma, koji bi destabilizirao globalno gospodarstvo'.

'Trump je zauzeo izuzetno neprijateljski stav spram slobodne trgovine, posebno sporazuma NAFTA, a nebrojeno puta je Kinu etiketirao kao manipulatora valutama', ocijenila je istraživačka tvrtka iz koje upozoravaju da bi Trumpove oštre riječi upućene prije svega Meksiku i Kini 'mogle ubrzano eskalirati u trgovinski rat'.

Trump je pozvao na izgradnju 'velikog, velikog zida' na granici Meksika sa SAD-om, koju bi platio Meksiko, a kako bi se ilegalni imigranti i dileri drogama držali podalje od SAD-a. U kampanji se Trump zalagao za ubijanje obitelji terorista i napade na Siriju radi iskorjenjivanja takozvane Islamske države i prisvajanja njihove nafte.

U slučaju da Trump bude izabran za kandidata i pobjedi na izborima, EIU prognozira da će američka domaća i vanjska politika biti narušena, zaključuje EIU u najnovijem izvješću a prenosi BBC.

EIU: 10 najvećih prijetnji za svijet

1. ekonomski pad Kine
2. ruska intervencija u Ukrajini i Siriji i novi Hladni rat
3. nestabilnost valuta i rast duga zemalja u razvoju
4. pucanje EU zbog vanjskih i unutarnjih pritisaka
5. Grexit i raspad eurozone
6. Donald Trump postaje američki predsjednik
7. rastuća prijetnja od džihadističkog terorizma destabilizira globalnu ekonomiju
8. Velika Britanija napušta EU
9. kineska ekspanzija i sukob u Južnom kineskom moru
10. kolaps ulaganja u naftni sektor dovodi do cjenovnih šokova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene