Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 godina Kornatske tragedije

"Ovoliki požari, onolika vatra i nikome ništa hvala Bogu, a oni su onoliko izgorjeli... Zna se ali nemamo dokaza i ne odustajemo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset je godina prošlo od nezapamćene tragedije na Kornatu, u kojoj je, tijekom gašenja požara, poginulo 12 vatrogasaca iz Tisnog, Vodica i Šibenika.

Cijelo desetljeće ogorčene obitelji poginulih vatrogasaca na Kornatu zahtijevaju istinu o uzrocima tragedije, a ponovljeni sudski proces protiv jedinog optuženog Dražena Slavice još traje.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

U spomen na poginule vatrogasce, u Tisnom je održan mimohod sjećanja. Poruka je i nakon deset godina ista – tražimo istinu i samo istinu. Obitelji poginulih i brojni pripadnici vatrogasnih postrojbi prošli su mimohodom od DVD-a Tisno do mjesnog groblja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Posebno emotivan trenutak bio je prelet kanadera preko Tišćanskog mosta u trenutku kada je povorka prelazila preko njega.

U mimohodu je svake godine i gospođa Ajka Crvelin, majka i supruga poginulih vatrogasaca.

Deset godina kasnije kakvi su osjećaji?

Osjećaji su jako teški i bolni i nakon deset godina isto kao i prvog dana kad se to sve dogodilo, kad smo saznali. Jako je teško i bolno kad vidite sve njihove prijatelje, kolege vatrogasce. To mi je jako, jako, jako teško.

Teorije o uzrocima tragedije su mnoge. No, istine još uvijek nema. Jeste li zbog toga ogorčeni?

Naravno da jesmo, ali se nadamo da će istina jedan dan izaći na vidjelo. Možda ja neću doživjeti, ali možda moja kći doživi. Bit ću jako razočarana dok god živim, da ne znam istinu, jer možda bi mi bilo malo lakše.

Na Kornat dolazi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. S kakvom ćete je vi, članovi obitelji poginulih, porukom dočekati?

Ne znam kako će je dočekati obitelji, budući da ja ne idem, jer nisam sposobna ni psihički ni fizički i radi zdravstvenih problema.

Što biste joj vi željeli poručiti?

Ne znam… ako ona nešto zna, da pokuša da se dozna istina, da nam nešto kaže.

Vjerujete li nakon svega hrvatskom pravosudnom sustavu?

Ne vjerujem, jer ovoliki požari, sve sam pratila na televiziji i onolika vatra i ono sve i nikome ništa hvala Bogu, a oni, tako reći, niti je bilo trave niti ništa, da su oni mogli onoliko izgorjeti, to stvarno… Nešto mora da je bilo, što je bilo…zna se, ali nemamo crno na bijelo. Nemamo dokaza. Ali ne odustajemo. Borit ćemo se do kraja, da se ipak nešto dozna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene