Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posvojenja u SAD-u

1,5 milijuna majki prisilno se moralo odreći svoje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom '50-ih, '60-ih i '70-ih godina nevjenčane majke živjele su pod velikim društvenim pritiskom.

Tijekom tog vremena mlade trudne žene, većinom tinejdžerke, bile su ili skrivane u svom domu, ili poslane da žive s daljnjim rođacima ili poslane u posebne ustanove u kojima bi rodile djecu, piše Yahoo News.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

Procjenjuje se da je 1,5 milijuna mladih majki samo na području SAD-a bilo prisiljeno da svoju djecu daju na posvajanje, jer je u to vrijeme bilo sramota da se dijete rodi izvan braka. Tu su odluku rijetko donosile same. Umjesto njih obično su odlučivali roditelji i crkva.

Od prošlog listopada, intervjuirano je oko stotinjak žena koje su diljem svijeta dijelile istu sudbinu. Kažu da su im tada lagali, uskraćivali im prava i prevarom im oduzimali djecu. Ta se praksa nastavila i tijekom osamdesetih, a vjerojatno i devedesetih godina.

Marc Mezibov je odvjetnik koji zastupa jednu ženu koja tvrdi da je prevarom bila prisiljena dati dijete na posvajanje 1965. godine, kada je imala tek 16 godina. U tužbi protiv katoličke nadbiskupije Cincinnati iz 2004. tvrdi se da je otac njezinog djeteta svećenik župe.

'Svećenik i vjeroučiteljica iz njezine osnovne škole te njezini roditelji, rekli su joj kako mora biti pravedna prema crkvi, a to znači da mora šutjeti o ocu djeteta da crkva ne bi imala nevolja', kaže Mezibov te tvrdi da je njegova klijentica bila zastrašena kako bi predala dijete na usvojenje.

'Ako ste bili dovoljno glupi da zatrudnite i uz to još zadržite dijete, s vama nešto nije bilo u redu. Pametne djevojke to nisu radile. A ja sam bila pametna djevojka' 'Rekli su joj da je to što ima dijete izvan braka i sa svećenikom zapravo njezina krivnja', kaže Mezibov. 40 godina nakon toga, njegova je klijentica (koja je željela za javnost ostati anonimna) odlučila progovoriti o svemu što joj se događalo. Ubrzo nakon što je obitelj saznala da je trudna, poslali su je u dom za mlade majke gdje je rodila i u kojem su joj dijete uzeli.

Druga žena, Claudia Corrigan D’Arcy tvrdi da je ona 1987. morala na posvojenje dati svog sina. Tada je imala 19 godina i nije bila vjenčana. Za sve krivi društveno poimanje takve situacije. 'Ako ste bili dovoljno glupi da zatrudnite i uz to još zadržite dijete, s vama nešto nije bilo u redu. Pametne djevojke to nisu radile. A ja sam bila pametna djevojka', rekla je Claudia.

Ispričala je kako je od kuće u Long Islandu, poslana u Boston tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće. 'To je bila okolina koja je podržavala moje odustajanje od djeteta', rekla je Claudia. Pojasnila je kako agencija za posvajanje nije bila toliko neugodna kao u doba kada je Mezibova klijentica imala dijete. Nju nisu toliko uvjeravali da je učinila nešto loše i da su posljedice toga loše po društvo, već da bi se trebala osjećati dobro što daje dijete na posvajanje budući da će nekome pomoći da ima obitelj.

Claudia kaže da je sa svojim sinom provela dva dana prije nego je potpisala dokumente za posvojenje. 'Posvojenje je trebalo biti nešto što će mi pomoći da nastavim sa svojim životom kao da nikada nisam rodila. Ipak, 25 godina poslije toga, sjedim ovdje i pričam o tome jer mi je to promijenilo život', kaže Claudia koja je 2007. pronašla svog sina i danas je s njim u kontaktu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene