Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi na slobodu

EKSKLUZIVNO Što je Čačić pisao povjerenstvu za otpust?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radimir Čačić odslužio je pola kazne, a želi na slobodu i natrag u politiku. Ekskluzivno donosimo dijelove zahtjeva kojim se traži njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, a naša kamera Čačića je snimila na slobodnom vikendu u Varaždinu.

Dok HNS-ova popularnost tone, povratak na političku scenu već na jesen, s novom strankom, planira njihov bivši predsjednik Radimir Čačić. Iako se danas nalazi točno na polovici zatvorske kazne koju služi, Čačić se slobodi nada već idućeg mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima objašnjenje A što je sad s mjerama? Čačić ih danima zaziva, a onda se u zatvorenom slika bez razmaka i maske Varaždinski župan Radimir Čačić (Foto: Dnevnik.hr) ''Skinuti porez na rad'' Čačić: ''Da nismo platili troškove Uljanika, prosječne plaće bi u Hrvatskoj odmah mogle rasti za 600 kuna''

Radimir Čačić u dobrom raspoloženju provodi slobodan zatvorski vikend u Varaždinu. Čačić je u zatvoru već 11 mjeseci, odnosno točno na polovici izrečene kazne za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Njegov je odvjetnik podnio zahtjev za puštanjem na slobodu.

'Sama Mađarska presuda je rekla da je gospodin Čačić nakon izdržanih pola kazne, odnosno 11 mjeseci, treba biti slobodan. To je naš najjači pravni razlog. Ne vidim ni jednog razloga zbog kojeg bi hrvatski pravni sustav ignorirao odluku koja je donesena u zemlji suđenja', rekao je Rajko Mlinarić, Čačićev odvjetnik.

Ovo je šesti ministar koji je napustio Vladu...

Zahtjev je predan Upravi kaznionice u Valturi koja će ga proslijediti Povjerenstvu za uvjetno otpuštanje ministarstva pravosuđa. U njemu se još navodi da je '... već od samog početka izvršavanja kazne, a i prije toga, g. Čačić iskazao najviši stupanj kajanja zbog počinjenog kaznenog djela, pa je već i izricanjem presude ispunjena svrha kazneno-pravnih sankcija...' također i da je '...tijekom izvršenja kazne iskazao uzorno ponašanje i svojim primjerom je pozitivno djelovao na sve ostale zatvorenike...'

Ne plaši se ni života na slobodi jer će se '...odmah po završetku izvršavanja zatvorske kazne uključiti u sve pozitivne životne i radne aktivnosti...' 'On je bio i zaposlen u zatvoru i to je kategorija. Rad kao pozitivna kategorija se mora vrednovati', kaže Mlinarić. Zatvorsku biblioteku gdje radi, Čačić je nakratko zamijenio za varaždinski kafić.

A od 1. lipnja planira duži ostanak jer tada ostvaruje pravo na korištenje 30 dana godišnjeg odmora. Ipak u kaznionicu bi se mogao vratiti 17. lipnja kada bi ga najranije moglo posjetiti Povjerenstvo koje će odlučiti o prijevremenom puštanju na slobodu. Prijatelji i suradnici otkrivaju da Čačić intenzivno raditi na povratku u politiku, a osnivanje nove stranke planira već u rujnu. 'Mi radimo punom parom. Ide nam iznimno dobro i eto veseli nas da nas se gospodin Čačić pridruži i da da svoju snažnu podršku', rekla je Natalija Martinčević, predsjednica Inicijative za osnivanje narodne stranke reformista.

Čačić se i danas susreo s otpisanim HNS-ovcima. Njihova je bivša stranka potonula na svega 1,2 posto potpore građana. 'To jasno govori da, kada se vodstvo stranke diskreditira na ovakav način, da stranka nestaje', rekla je Martinčević.

Pomirenja Čačića s Vesnom Pusić, za spas HNS-a, očito neće biti.'Niti razgovora niti suradnje sa HNS-om nema dok vodstvo HNS-a ne da ostavku', kaže Martinčević. Brzina Čačićevog povratka u političku arenu u rukama je Povjerenstva za uvjetni otpust.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene