Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sve glasniji pozivi na bojkot Olimpijskih igara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodne organizacije za ljudska prava pozvale su demokratske vlade da u nekom obliku bojkotiraju Olimpijske igre u Pekingu zbog gušenja sloboda na Tibetu, no bojkot cijelih igara zasad nije na dnevnom redu.

Glavni tajnik udruge Reporteri bez granica Robert Menard pozvao je šefove država da bojkotiraju svečanost otvaranja OI u Pekingu i time ukažu na neprihvatljivo kršenje ljudskih prava na Tibetu.

Pročitajte i ovo Poziv: Radovi u Samoboru - 6 Poziv Domagoja Mikića Već su mjesecima trebali normalno živjeti, a zbog teške mehanizacije do njih ne mogu hitna ni vatrogasci: "Samo si razmišljam da se njemu nešto dogodi" Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem"

Slična su stajališta izrazili i predsjednik Europskog parlamenta Nijemac Hans Gert Poettering, te udruga za ljudska prava Human Rights Watch.

Bojkot cjelokupnog sudjelovanja na OI još nije na dnevnom redu, kazao je Menard i ocijenio kako bi jedan 'atletičar trebao ponijeti tibetansku zastavu i pokazati je u trenutku kada bude na podiju'.

Predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesa Roggea Menard prozvao je 'Poncijem Pilatom' jer mjesecima izbjegava uručiti kineskim vlastima popis od tridesetak kineskih disidenata.

Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch pozvala je političare da dobro razmisle prije nego odluče putovati u Peking.

'Jedno je ne željeti da atletičari bojkotiraju igre', no drugo je tražiti da predstavnici stranih vlada od kineskih vlasti 'zatraže poboljšanje stanja ljudskih prava', kazao je Kenneth Roth, šef HRW na konferenciji u Tokiju.

Roth je rekao da Kinezi griješe što odgovornost za nemire na Tibetu pripisuju budističkom vođi Dalaj Lami koji je u utorak u Indiji, gdje živi u egzilu, najavio da će podnijeti ostavku ne smire li se prosvjedi na Tibetu.

Mladi Tibetanci sve više zamjeraju Dalaj Lami njegov umjereni pristup i traže radikalnije metode.

Predsjednik EP-a Poettering kazao je za njemački radio kako bi bilo dobro da zapadni političari razmisle hoće li sudjelovati na svečanosti u Pekingu.

'Političari bi se trebali zapitati je li takvo putovanje odgovorno ponašanje', kazao je Poettering.

Talijanska vlada pozvala je Kinu neka prestane primjenjivati nasilje prema prosvjednicima na Tibetu i zauzela se za upućivanje misije EU na Tibet.

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner kazao je da njegova zemlja nije sada sklona bojkotu svečanosti otvaranja OI, ali nije isključio mogućnost da se u Bruxellesu o tome raspravlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene