Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SP boks: Šivolija korak do plasmana na OI, Katalinić ispao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se već činilo kako je Svjetsko prvenstvo u Chicagu završilo za sve hrvatske boksače Marijo Šivolija je velikim preokretom izvukao meč i pobjedom protiv Javida Tagijeva iz Azerbajdžana 18:15 izborio plasman u osminu finala u kategoriji do 81 kilograma.

Iako je gubio sa 1:7, Šivolija je pred očima boksačke legende Evandera Holyfielda, koji je danas posjetio SP, i bodren skupinom od 20-ak hrvatskih navijača uspio preokrenuti rezultat. Šivolija je ovom pobjedom ostao jedini hrvatski predstavnik u ždrijebu, od šestorice koji su doputovali u SAD, a za plasman na Olimpijske igre u Pekingu treba mu još jedna pobjeda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Brad Pitt se natječe na OI u Pekingu! Slika nije dostupna Kobe Bryant zasjenio SP u boksu

Branitelj srebrne medalje s posljednjeg Svjetskog prvenstva u kineskom Mianyangu loše je otvorio meč. Uspavanim i nedovoljno aktivnim nastupom vrlo brzo je došao u rezultatski minus. Premda niti Tagijev nije briljirao koncem prve runde je imao velikih šest bodova prednosti (7:1). 

U drugoj rundi 26-godišnji Omišljanin je pronašao pravi ritam i počeo stizati prednost. U tome mu je pomogao i sam suparnik koji je dobio javnu opomenu zbog držanja, pa je na koncu druge runde rezultat bio samo 9:8 za Tagijeva. 

U trećoj rundi hrvatski boksač je stigao i do prve prednosti (10:9) koju je uspio sačuvati do konca runde. Minutu prije kraja borbe još je bilo neizvjesnih 16:15, no Šivolija je sa dva udarca prelomio meč i izborio plasman u osminu finala.

"Iskreno, nisam znao da toliko gubim, možda i bolje," kazao je Marijo nakon meča, te dodao: "Trebalo mi je neko vrijeme da ga 'prokužim'. Bila je ovo ipak moja prva borba na prvenstvu."

Šivolija je u prvom kolu bio slobodan, pa je prvu borbu na prvenstvu imao je 11 dana nakon dolaska u Chicago.

"Bio sam malo tvrd i krut, što je za mene uobičajeno u prvim borbama. Sada ću se opustiti i biti će lakše," dodao je kazavši kako je na njegovu borbu sasvim sigurnu utjecala i činjenica što je posljednjih hrvatski predstavnik na prvenstvu.

"Bio je to veliki uteg. Bio sam nervozan, a posljednjih sam dana pao i u kilaži," otkrio je Marijo pozdavivši hrvatske navijače koji su se okupili u do sada najvećem broj na tribinama UIC Paviljona.

"Dobro sam čuo njihovo navijanje, njihova mi podrška mnogo znači," zaključio je Šivolija koji će se u srijedu po lokalnom vremenu boriti protiv Irca Kennetha Egana za plasman na Olimpijske igre.

Nažalost, na tom putu više nema Borne Katalinića koji je u kategoriji do 69 kg izgubio u drugom kolu od Šveđanina Yassera Abdo-Iribe nokautom u drugoj rundi. Borna je do prekida bio bolji. Prvu rundu je dobio 7:5, a prednost je imao i u drugoj rundi, no nezgodan desni kroše bacio ga je na tlo. Mlađi od braće Katalinić odmah se ustao no sudac je procijenio kako nije u stanju nastviti meč. Borna je bio razočaran i na granci bijesa nakon sudačke odluke.

"Mogao sam nastaviti borbu. Sudac nije trebao prekinuti meč. Nije mi bilo ništa i mogao sam ga pobijediti," kazao je Borna. Ljut je bio i izbornik Pero Tadić.

"Borna je bio uvjerljivo bolji. Nije to bio jak, nego precizan udarac. Neki su suci nastavljali borbu kada su boksači imali i po dva nokauta, a njemu je suđen prekid premda je mogao nastaviti meč. Jako je želio tu pobjedu. Odlično je radio i zaista sam tužan," kazao je izbornik hrvatske reprezentacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene