Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Platini: Stranci kupuju klubove zbog zarade, a ne nogometa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini nastavio je "rat" protiv stranih vlasnika engleskih klubova proglasivši ih "ozbiljnom opasnošću" za europski nogomet. U svojoj borbi protiv njihove pohlepe Platini je zatražio i pomoć Europske unije.

Platini je na adrese lidera 27 članica zemalja EU, među kojima i francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu, britanskom premijeru Gordonu Brown i njemačkoj kancelarki Angeli Merkl, poslo pismo u kojima ih traži zaštitu sporta od uništenja.

Pročitajte i ovo Nekretnine Nijemci nisu na vrhu Ova zemlja na prvom je mjestu po kupnji nekretnina u Hrvatskoj. Iznenadit će vas i gdje se najviše kupuju Slika nije dostupna Sve zbog glasovanja? Berlusconi optužuje ljevicu da želi 'najezdu stranaca'

"Nad europskim nogometom se nadvio crni oblak koji prijeti njegovom napretku - maligni i sveprisutni utjecaj novca," stoji u pismu u kojem se strani vlasnici engleskih klubova optužuju za miniranje projekta rekonstrukcije Lige prvaka.

Platinijev savjetnik William Gaillard je potvrdio kako vlasnici
Manchester Uniteda i Liverpoola predvode opoziciju koja se bori protiv promjena u elitnom nogometnom natjecanju, dodajući kako su vlasnik Chelsea Roman Abramovič i prvi čovjek Milana Silvio Berlusconi "istinski zaljubljenici u nogomet kojima zarada nije na prvom mjestu".

"Nogomet je uvijek bio i uvijek će biti prisutan u sportu, međutim novac i zarada nikada nisu bili glavni cilj bavljenja ovim sportom. Glavni cilj u svakom sportu, pa tako i u nogometu, je osvajanje trofeja, a ne zarada," piše Platini.

Izvršni direktor Liverpoola, Rick Parry proglasio je pismo apsurdnim, dok u redovima Manchester Uniteda za sada nisu željeli ništa komentirati.

"Na posljednjem sastanku s predsjednikom UEFA-e jasno sam mu dao do znanja kako prezentiram stavove većine engleskih klubova, a ne samo Liverpoola i zbog toga su sve ove optužbe smiješne," poručio je Parry, te dodao: "Protivimo se ulasku pobjednika nacionalnih Kupova u Ligu prvaka jer bi se time oslabila Liga prvaka i oslabio njezin ugled i značaj."

Pismo nije prvi jasan znak što Platini misli o vlasnicima engleskih klubova. I koncem kolovoza je u razgovoru za Sky Sport News kritizirao strance.

"Ne razumijem zašto vi Englezi dopuštate stranim ulagačima da kupuju vaše klubove. Ne sviđa mi se to. Morate braniti svoj identitet. Amerikanci i Rusi ne dolaze zbog ljubavi prema nogometu, nego da zarađuju. Mislim da su vašoj zemlji potrebni zakoni koji bi spriječavali takve stvari. Ali to je samo moje mišljenje," kazao je Platini i izazvao buru negodovanja na Otoku.

Trenutačno je osam engleskih premierligaša u stranim rukama - Aston Villa, Chelsea, Liverpool, Fulham, Portsmouth, West Ham, Manchester United i Manchester City, a uskoro bi mogla "pasti" još dva, Birmingham City i Arsenal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene