Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Platini čestitao hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čestitam hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na uspješno obavljenim kvalifikacijama za EURO 2008, ali vas čeka teška skupina. Ako će hrvatski igrači biti odmorni i svježi mogu daleko dogurati jer ste tehnički superiorni, kazao je na završnoj konferenciji nakon kongresa UEFE u Zagrebu predsjednik UEFE Michel Platini.

Govoreći o budućnosti UEFE Platini se opet osvrnuo na upozorenje organizatorima EURA 2012 Poljskoj i Ukrajini da se, kako je rekao, "pokrenu", te kazao da će UEFA učiniti sve da im pomogne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Platini uvodi nogometnu policiju? Slika nije dostupna UEFA daje 35 milijuna eura za sigurnost na EP-u 2008.

"Mi nismo dali nikakav ultimatum Poljskoj i Ukrajini, već se radi o iniciranju procesa. Ostaje još nekoliko mjeseci za napredak, stanje nije nimalo katastrofično, ali UEFA jednostavno želi neke odgovore prije samog početka prvenstva. Inače postoji problemi prilikom dodjele organizacije EURA dvjema zemljama koji imaju različitu kulturu, jezik, novac, kao i vrlo složen sustav prijevoza, ali vas uvjeravam da je budućnost na strani zajedničkih kandidatura za EURO, u odnosu na pojedinačne. U ovom trenutku samo Njemačka i Engleska, možda i Španjolska, mogu samostalno organizirati EURO jer imaju mogućnost izgraditi ili renovirati potrebnih osam stadiona. Stadioni će biti sve veći i sve skuplji i iluzorno je očekivati od jedne male ili srednje zemlje da sama izgradi osam superluksuznih stadiona, čiji će trošak održavanja i nakon prvenstva biti ogroman", kazao je Platini.

Platini je iskazao posebno zadovoljstvo postignutim sporazum sa klubovima, koji će dobijati dio prihoda sa EURA, ali ne i naknadu za nastupanje njihovih nogometaša na kvalifikacijskim utakmicama.

"Ne bojimo se da će klubovi tražiti naknadu, pogotovu ne za kvalifikacijske utakmice jer UEFA stoji iza načela da se nogometaš mora pustiti da igra za svoju reprezentaciju. Klubovi će dobijati dio naknade sa velikih natjecanja i uvijek se možemo dogovoriti koliki će taj dio biti, ali ponavljam da i oni moraju preuzeti dio odgovornosti za igrače i moraju poštovati važnost nacionalnih momčadi. Ovaj sporazum je iznimno bitan jer je uspostavljen dijalog i zasigurno će biti puno manje tužbi i navlačenja pred sudovima", dodao je Platini koji je opovrgnuo glasine da je on začetnik ideje da nogometaši koji će nastupiti na EURU 2008 ne mogu nastupiti i na Olimpijskim igrama u Pekingu. Platini je izjavio kako su Olimpijske igre u nadležnosti FIFA-e, te da se nipošto ne želi mješati u slučaj za koji nije nadležna UEFA.

Čelni čovjek UEFE izjavio je i kako se kao dopredsjednik UEFE zalaže za ograničenje kvote stranaca u klubovima jer je identitet tih klubova, ali i cijelih liga, u velikoj opasnosti, no da ga kao predsjednika UEFE obvezuje stav Europske komisije oko slobodnog i neograničavajućeg protoka radnika, u ovom slučaju nogometaša.

Nakraju je Platini izrazio zadovoljstvo prvom godinom svojeg predsjednikovanja u kojoj su ostvareni brojni ciljevi, a i UEFA.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene