Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi državni rekord Karle Fabrio u ronjenju na dah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska prvakinja u ronjenju na dah Karla Fabrio u subotu je na Pagu postavila nove državne rekorde u dvije discipline po AIDA-i, zaronivši u disciplini Constant Weight s perajama 54 metra i u Constant Weight bez peraja 35 metra.

Prijašnji rekordi u tim disciplinama iznosili su 47 metra odnosno 22 metra, kazala je Karla Fabrio, te je istaknula da su to najbolji ženski uroni do sada. Karla Fabrio je vlasnica svih državnih rekorda u svim natjecateljskim disciplinama AIDA-e, a po drugoj asocijaciji - CMAS-u - drži rekorde u disciplinama Jump Blue i Dinamici.

Pročitajte i ovo Podmorje - 5 Bolja Hrvatska Velimir roni s plemenitim ciljem: Naišao je na svašta - od amfora, potopljenih brodova do podvodnih mina Slika nije dostupna Rekord u apneji Zanki oborio rekord: Pod vodom bez zraka čak 9 minuta i 12 sekundi!

AIDA je mlađa svjetska krovna organizacija za ronjenje na dah, no međutim ne priznaje ju stariji CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques), međunarodna krovna ronilačka organizacija.

Postoji osam disciplina koje priznaje AIDA, a u njih se ubraja pet dubinskih disciplina, dvije bazenske i zadržavanje daha u mirovanju.

Dubinske discipline su dosta zahtjevne što se organizacije tiče jer su uz suce i medicinsku ekipu, potrebni i scuba ronioci, neki i na velikim dubinama, koji rone udišući posebne mješavine plinova.

Disciplina Constant Weight je ronjenje sa konstantnim opterećenjem, što znači da se s jednakom količinom utega oko pojasa zaranja i izranja, roni se s perajama ili monoperajom.

Druga disciplina, Constant Weight Without Finsm jednaka je kao i constant weight, samo se roni bez peraja, "na žabicu".

Tu su još Free Immersion, također tip ronjenja s konstantnim
opterećenjem, bez peraja, a ronilac se rukama povlači po konopu u dubinu; zatim Variable Weight u kojem ronilac zaranja pomoću utega koji ga povuče na željenu dubinu, a izranja bez utega pomoću peraja; i na kraju No Limit, gdje ronilac zaranja pomoću utega koji ga vuče, a izranja pomoću balona koji ga izvlači na površinu.

Sva natjecanja i postavljanja službenih rekorda nadziru kvalificirani AIDA suci. Na ovom subotnjem postavljaju rekorda, kazala je Karla, bila su dva nacionalna suca i dva AIDA suca. Neposredno nakon izrona natjecatelj u roku od 20 sekundi mora odraditi predviđeni protokol: skinuti masku sa lica, pokazati rukom znak "OK" i reći "U redu sam". Protokolom koji je zadovoljavajuće obavio natjecatelj dokazuje da je potpuno pri svijesti i sudac njegov nastup pozitivno ocjenjuje bijelim kartonom. U protivnom natjecatelj se crvenim kartonom diskvalificira.

Osim ovih disciplina, organiziraju se i natjecanja u ronjenju na dah po CMAS-u. To je organizacija pretežno vezana za scuba ronjenje i ronjenje na dah (ali ne u dubinu). Karla Fabrio je u kolovozu na svjetskom prvenstvu po CMAS-u potvrdila državni rekord u disciplini Jump Blue prešavši 130 metara u bazenu. Jump Blue je disciplina u kojoj se zaroni na dubinu od 15 metara na dah i onda se na toj dubini prate bridovi kvadrata dužine po 15 metara. Mjeri se preronjeni put.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene