Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cho Oyu: Postignut hrvatski ženski visinski rekord

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice prve hrvatske alpinističke ekspedicije na drugi najviši vrh na svijetu Cho Oyu, Darija i Iris Bostjančić te Vedrana Simičević u ponedjeljak su, oko 16,30 sati po kineskom vremenu, postigle hrvatski visinski ženski rekord.

Djevojke su se popele na visinu od 7600 m na zapadnoj strani Cho Oyua (8.201 m), izjavio je Vlado Novak, član Hrvatskog planinarskog saveza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj na Grenlandu Tražili uzorke i slučajno nabasali na neotkriveni dio Zemlje: "Stvarno nam to nije bila namjera" Slika nije dostupna Vratile se Hrvatice s 'tirkizne božice'

Na tom mjestu postavljen je i Logor 3, odakle će u utorak rano ujutro (oko 5,00 sati) krenuti na posljednjih 600 visinskih metara prema vrhu Cho Oyua. 

Za to će im trebati najmanje osam sati i ako će uspjeti svladati vrlo duboki snijeg koji je posljednjih dana padao u Himalaji, jak vjetrar i temperaturu 40 stupnjeva ispod ništice, oko podneva bi trebale doći na šesti vrh na svijetu. 

Treba istaknuti da su sve ostale ekspedicije zbog lošeg vremena odustale od uspona.

Budući da na prvih pet vrhova (Everest, K2, Kanch, Makalu i Lhotse) u ovom dijelu godine nema ekspedicija, naše djevojke bile bi u tom trenutku jedini ljudi na najvećoj nadmorskoj visini na ovom planetu, dodao je Novak.

Cijeli uspon pratit će iz Baznog logora ostale članice, a putem
dalekozora i radio stanice koordinirat će ga Darko Berljak.

Druga skupina (Marija Maćešić, Jana Mijailović i Milena Šijan) u ponedjeljak je došla u Logor 2 (7130 m) i s danom razmaka slijedi prvu skupinu te bi sutra trebala doći u Logor 3, a prekosutra krenuti na vrh. Vrijeme je zasada mnogo bolje nego posljednjih dana i treba takvo ostati još samo 48 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene