Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blanka u najužem izboru za atletičarku godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić, Etiopljanka Meseret Defar i švedska sedmobojka Carolina Kluft ušle su u najuži izbor za atletičarku godine, objavila je u ponedjeljak Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Od atletičara u najužoj konkurenciji za atletičara godine našli su se Amerikanac Tayson Gay, Etiopljanin Haile Gebrselassie i Kinez Liu Xiang.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čitatelji Dnevnik.hr-a: Izabrali ste: Kosor i Obama osobe godine Slika nije dostupna Izbor posjetitelja Dnevnik.hr-a Vi ste odlučili: Dolores Lambaša je negativka godine!

Uz Blanku Vlašić, na početnoj listi kandidatkinja za najbolju
svjetsku atletičarku u 2007. nalazila su se imena Meseret Defar (Eti), Allyson Felix (SAD), Jelena Isinbajeva (Rus), Maryam Yusuf Jamal (Bahrein), Janeth Jepkosgei (Ken), Lornah Kiplagat (Niz), Carolina Kluft (Šve), Tatjana Lebedeva (RUS), Sanya Richards (SAD) i Valerie Vili (N. Zeland).

Blanka je ove godine na 19 mitinga na otvorenom upisala čak 18 pobjeda, te jedno drugo mjesto (na prvom mitingu Zlatne lige u Oslu izgubila je od olimpijske prvakinje Jelene Slesarenko). Ostvarila je najbolji rezultat sezone (207 cm u Stockholmu), koji je i treći rezultat svih vremena.

Osam je puta pokušala rušiti svjetski rekord Bugarke Stefke
Kostadinove (209 cm), a čak 20 puta je uspjela preskočiti dva metra. 

Kruna ove uspješne sezone dogodila se 2. rujna na SP u Osaki kada je Blanka osvojila zlatnu medalju s preskočenih 205 cm. U listopadu je proglašena najboljom atletičarkom Europe.

Meseret Defar (23) je ove godine osvojila zlatnu medalju u utrci na 5.000 metara na SP u Osaki, postavila je svjetski dvoranski rekord na 3000 m, te je dva puta rušila svjetski rekord u utrci na 2 milje.

Carolina Kluft je u Osaki po treći puta zaredom osvojila naslov svjetske prvakinje u sedmoboju i pritom je srušila europski rekord sa 7.032 boda. 

Također, to je drugi rezultat svih vremena. Uz to, ove je godine osvojila zlato u petoboju na dvoranskom EP u Birminghamu.

U internetskom glasovanju na stranicama Međunarodne atletske federacije (www.iaaf.org) Blanka je uvjerljivo pobijedila Defar.

Za atletičara godine putem interneta glasovalo je 112.571 ljudi, a za atletičarku 53.045.

Proglašenje najboljeg svjetskog atletičara i atletičarke bit održano u Monaku 25. studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene