Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Zoran Milanović:

'Hrvatsku vani vide kao totalno korumpiranu i zatvorenu državu. Naš zadatak je da to promijenimo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade RH premijer Milanović pozvao je ministre da poprave narušen ugled zemlje u svijetu.

'Danas nam je na dnevnom redu mnogo točaka, šuška se čak 40-ak :D', tako je današnja sjednica Vlade najavljena na Vladinom Twitter profilu.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Izjava premijera Plenkovića nakon sjednice Vlade Na zatvorenom dijelu sjednice Imenovani novi predstavnici brojnih institucija: Na popisu se nalaze Jadrolinija, Novinarsko društvo, HGSS i brojni drugi

Premijer Milanović 92. sjednicu Vlade otvorio je komentarom na percepciju Hrvatske u svijetu kao 'totalno korumpiranu i zatvorenu državu u kojoj vlada nacionalizam i nesnošljivost'.  'Naš zadatak je da to promjenimo. Na nama je velik posao, da promjenimo dojam o Hrvatskoj i dovedemo neke više zapadne kriterije', rekao je premijer Zoran Milanović.

Prvih devet točaka usuglašavalo se hrvatsko zakonodavstvo s europskom regulativom. Zamjenik Ministra zdravlja Marijan Cesarek predstavio je Nacrt prijedloga zakona o lijekovima kojim se propisuju uvjeti za proizvodnju i promet djelatnih tvari za lijekove te za uvoz i posredovanje lijekovima, ali i medicinskim proizvodima.

Mijenjat će se i Zakon o javnoj nabavi zbog usklađivanja s novim Kaznenim zakonom, uklanjaju se neke administrativne barijere. Cilj resornog ministarstva je i elektronička javna nabava, ministar Vrdoljak se nada da će se 2016. javna nabava obavljati bez papira.

Najzanačajnija novina u izmjenama Zakona o sigurnosti promet na cestama je ukidanje knjižice vozila. 'Koristit će se samo prometna dozvola te će se na taj način će se racionalizirati troškovi za građane i ubrzati postupak registracije vozila', rekao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Izlglasan je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu kojim se povećavaju osigurane svote koje se građanima isplaćuju, produljuju se rokovi što se tiče zahtjeva stranaka te se pojačava uloga države u nadzoru dijela osiguranja koje inače provodi HANFA.

Zakon o radu mijenjat će se u dva koraka, rekao je ministar Mirando Mrsić. Oko promjena su se usuglasili i sindikati i poslodavci, a neka od tih promjena i je i ukidanje zakonskog ograničavanja broja prekovremenih sati.

Rade se i izmjene Zakona o o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi bili konkurentniji u tom prostoru koji je usmjeren na javno dobro, rekao je ministar Jovanović. Uvodi se novi način financiranja javnih znanstvenih instituta, definiraju se 2 vrste diplomskih i 3 vrste stručnih studija, a jača se i uloga odbora za etiku.

Umjesto agencije HIDRA osnovat će se Digitalni informacijski-dokumentacijski ured koji će biti od velike važnosti za projekt državne uprave e-Građanin.

Vlada je danas regulirala i visinu naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora. Bit će im plaćeno 300 kuna za prvi i 300 za drugi krug što je 40 kuna manje nago na prošlim lokalnim izborima.

Vlada je prihvatila i nova zaduženja lokalne samouprave i to gradu Karlovcu, općini Medulin i općini Kalinovac. Ova zaduženja će se koristiti za projekte odobrene od gradskog i općinskog vijeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene