454278
454278
454278
454278
454278

SDP traži ocjenu ustavnosti zbog izmjena Zakona o pravima saborskih zastupnika

  • , 20.10.2016., 17:12
  • Autor:
  • komentara

Saborski zastupnici SDP-a od Ustavnog će suda tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru koji je donesen prvi dan nakon konstituirajuće sjednice Sabora.

 
 
 
 
Tatjana Krajač o tužbi SDP-a (Video: Vijesti u 17 h)
Tatjana Krajač o tužbi SDP-a (Video: Vijesti u 17 h)

Reporeterka Nove TV Tatjana Krajač javila se uživo iz Sabora u Vijestima u 17 sati zbog zahtjeva SDP-a za ocjenom ustavnosti nad Zakonom kojim se uređuju prava zastupnika poznata i kao "6+6".

"Tim se zakonom određuje pravo korištenja šest mjeseci pune plaće i šest mjeseci pola plaće nakon završenog mandata. Žele da na to pravo imaju samo oni koji su minimalno godinu dana proveli u Saboru te da to vrijedi i za ovaj saziv Sabora što bi značilo da Zakon ima retroaktivno djelovanje na zastupnike koji  su prisegnuli pod nekim drugim zakonom", javlja reporterka Nove TV Tatjana Krajač.

"Smatramo da je procedura provedena u donošenju tog zakona protivna Ustavu i zato tražimo očitovanje Ustavnog suda kao i o tome kako će Sabor ubuduće postupati kod konstituirajućih sjednici i koje će propise tada moći donositi  ", kazao je SDP-ovac Peđa Grbin.

Predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić poručio je kako se Grbin bori za one saborske zastupnike koji su prošle godine nakon tjedan dana provedenih u Saboru imali pravo na te povlastice.

"Takvi zastupnici dolaze upravo iz redova SDP-a", kazao je Šimić.

 

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se