Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Saznaj pripadaš li skupini koja ne smije konzumirati alkohol!

PR
PR Foto: PR
Konzumacija alkohola sastavni je dio gotovo svakog druženja, ali ponekad zbog pretjerane konzumacije alkohola još danima osjećamo posljedice, što se svakako može izbjeći pravilnim odabirom hrane i umjerenim unosom alkohola. Budući da konzumacija alkohola može utjecati na tjelesno, ali i na psihičko zdravlje, iznimno je važno pridržavati se smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola, koja je definirana do dva pića (20 g alkohola) za muškarce, odnosno jedno piće dnevno za žene (10 grama alkohola). Uz navedene preporuke, stručnjaci savjetuju suzdržavanje od konzumacije alkohola za nekoliko visokorizičnih skupina.

Tko i kada alkoholu treba reći NE

1. Maloljetnici

Maloljetnici su među skupinama koje nikada ne bi smjele konzumirati alkohol. Maloljetnici često imaju manju tjelesnu masu i teže razgrađuju alkohol jer imaju manje enzima koji pomažu jetri eliminirati alkohol iz organizma, a mozak, koji je još uvijek u procesu razvoja, podložniji je oštećenju uzrokovanom konzumacijom alkohola. Upravo je stoga zakonski zabranjena prodaja i konzumacija alkohola maloljetnim osobama. Zakonski je propisana starosna granica za konzumaciju alkohola u Hrvatskoj 18 godina, dakle tek nakon punoljetnosti.

2. Trudnice i dojilje

Trudnice i dojilje također ne bi smjele konzumirati alkohol. U slučaju konzumacije alkohola u trudnoći alkohol iz krvi prelazi u posteljicu i ulazi u krv djeteta, što može rezultirati psihičkim i tjelesnim problemima beba kao što je fetalni alkoholni sindrom, a može i povećati rizik od pobačaja. Budući da nije utvrđen prag sigurne konzumacije alkohola u trudnoći, znanstvena zajednica smatra kako je suzdržavanje od konzumacije najsigurniji izbor. Alkohol u majčinu krvotoku prelazi u majčino mlijeko, stoga je nužno izbjegavati alkohol dok dojite. Potrebno je otprilike dva sata da se jedno konzumirano alkoholno piće eliminira iz majčina mlijeka.

3. Vozači

Konzumacija alkohola ne preporučuje se vozačima. Budući da alkohol ulazi izravno u krvotok i mozak, on vrlo brzo utječe na sve reakcije: refleksi se usporavaju, vidno se polje sužava te se podcjenjuju opasnosti i rizici pa je vožnja pod utjecajem alkohola iznimno opasna. Postoje dopuštene granice konzumacije alkohola za vozače, mjerene sadržajem alkohola u krvi – promilima, odnosno gramima etanola po litri krvi. U Hrvatskoj je dopuštena granica alkohola u krvi 0,5 promila, odnosno 0,5 grama po litri krvi. Unatoč tomu, vozačima se preporučuje uopće ne konzumirati alkohol. Za posebne kategorije vozača, u koje ubrajamo instruktore vožnje, mlade vozače do 24 godina starosti i vozače koji upravljaju vozilom B kategorije u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), uopće nije dopuštena prisutnost alkohola u krvi.

4. Osobe koje uzimaju propisanu liječničku terapiju

Osobe koje uzimaju lijekove trebaju izbjegavati konzumaciju alkohola, ali ako se, unatoč preporukama za suzdržavanje od konzumacije alkohola, odluče na to, trebaju se obavezno obratiti liječniku ili ljekarniku kako bi se provjerilo je li konzumacija alkohola uz uzimanje lijeka dopuštena.

5. Osobe pod stresom

Osobe pod stresom još su jedna skupina kojoj konzumacija alkohola nije preporučljiva.
Kada je osoba izložena stresu i teško se nosi sa svakodnevicom, treba se obratiti liječnicima kako bi dobila adekvatnu pomoć.

Riješite kviz i saznajte koliko zapravo znate o alkoholu

Testirajte svoje znanje o alkoholu u kratkom kvizu o odgovornoj konzumaciji alkohola na ovom linku. Kviz pruža smjernice i odgovore na ključna pitanja o umjerenoj konzumaciji alkohola, pojašnjava razlike između umjerene i pretjerane konzumacije, sadrži savjete o odgovornoj konzumaciji alkohola i objašnjava razlike u alkoholnim pićima.
Konzumacijom alkoholnih pića na umjeren i odgovoran način, unutar propisanih prehrambenih smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola iskazujemo odgovornost prema sebi i drugima. Kako bi povećali informiranost javnosti o umjerenoj konzumaciji alkohola HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića je istovremeno s 11 europskih zemalja lansirala kviz. Hrvatska se navedenom inicijativom priključila projektu koji je pokrenuo spiritsEUROPE, europsko udruženje koje okuplja sektor jakih alkoholnih pića kroz 31 nacionalno udruženje.

Što je umjerena konzumacija alkohola?

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je edukativnu mrežnu stranicu www.konzumirajodgovorno.hr na kojoj se mogu naći korisne informacije o umjerenoj konzumaciji alkohola. Na stranici se može pročitati više o utjecaju alkohola na organizam i zdravlje, upozorenja o skupinama za koje konzumacija alkohola nije preporučljiva, s posebnim naglaskom negativnog utjecaja alkohola na maloljetnike. Stranica sadržava korisne savjete i educira roditelje kako pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kada je riječ o alkoholu. Navedenom inicijativom Hrvatska se priključila ostalim europskim državama koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola.

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića osnovana je 2019. godine, a osnovale su je Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Badel 1862 d.d., Diageo Hrvatska d.o.o., Pernod Ricard Croatia d.o.o., PPD Hrvatska d.o.o., G3 Spirits d.o.o. i Stock d.o.o.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene