Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka DIP-u

Pokret za modernu Hrvatsku: Treba omogućiti izdavanje potvrda iz kaznene evidencije sustavom e-Građani

Izbori u vrijeme koronavirusa - 1
Izbori u vrijeme koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Pokret za modernu Hrvatsku zatražio je u petak od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da omogući izdavanje potvrda iz kaznene evidencije putem sustava e-Građani.

Iste su se potvrde za lokalne izbore 2017. mogle izdati elektroničkim putem, navodi Pokret i naglašava da se potvrde iz kaznene evidencije i posebna uvjerenja za kandidiranje na izborima za Hrvatski Sabor, ne mogu podići putem sustava e-Građani.

Pročitajte i ovo Red za glasanje u Indiji Užarena atmosfera Počela druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

"Naprosto je nevjerojatno da se, nakon što se cijeli sustav javne uprave umrtvio za vrijeme COVID-krize i što su se brojne usluge građanima odvijale elektroničkim putem, za parlamentarne izbore vraćamo u 'kameno doba' birokratizma!“, ističe Pokret za modernu Hrvatsku i moli DIP da omogući izdavanje navedenih potvrda putem usluge e-Građani.

Spomenute potvrde, odnosno uvjerenja, izdaju sudovi, odnosno Ministarstvo pravosuđa.

Za svakog kandidata koji će biti na njihovim izbornim listama, predlagatelji trebaju dostaviti i potvrdu da se ne nalazi u kaznenoj evidenciji.

Zakon, naime, zabranjuje kandidiranje osoba pravomoćno osuđenih na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, i to ako im se u trenutku stupanja na snagu odluke o izborima, dakle 2. lipnja, izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje.

Zabrana kandidature vrijedi i za osobe za koje 2. lipnja nisu protekli rokovi rehabilitacije, a pravomoćno su osuđene za osobito teška kaznena djela kakva su djela protiv čovječnosti, ratni zločin i sl.

To nije nova obveza, postojala je i na parlamentarnim izborima 2015. i 2016., no ne i na predsjedničkim i na izborima za Europski parlament.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene