Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela službena kampanja

Pogledajte tko se sve natječe za Sabor: Najmlađi kandidat ima 18, a najstariji 91 godinu

DIP je objavio pravovaljane liste čime je i službeno počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa izvijestio je da su zaprimljene ukupno 192 liste. 95 je stranačkih, 92 koalicijske i 5 neovisnih. Liste su objavljene na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, a počinje teći rok od 48 sati za eventualne prigovore.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Pola godina nakon izbora Dogovor o još jednoj desnoj Vladi: "Ne vidim kako bi ovo moglo propasti" Glasanje, ilustracija za parlamentarne izbore DIP objavio od kad se mogu podnositi izborne liste i kandidature

Ovdje pogledajte tko je sve ušao u utrku za Sabor.

Na listama je ukupno 58 posto muškaraca, a prosječna dob kandidata 48,6 godina. Najmlađi kandidat je 2002. godište, a najstariji kandidat ima 91 godinu.

Od 192 liste 39 ne zadovoljavaju kvote ravnoteže spolne zastupljenosti. na 37 su podzatupljene žene, a na dvije muškarci. Sessa je najavio da će obavijestiti DORH o pokretanju prekršajnih postupaka. Rekao je da zasad nema nijedne zemlje u svijetu koja nije dopustila izbore.

Podsjetio je da 24. lipnja istječe rok za provjeru podataka u registru birača, te da do tada treba prijaviti odsutnost iz mjesta prebivališta na dan izbora.

Izbori u vrijeme koronavirusa

''Spremni smo za najcrnji scenarij, za najgoru epidemiološku situaciju, ali se nadamo da do toga neće doći'', rekao je Sessa. Na upit kako će nas identificirati ako budemo nosili maske, Sessa je odgovorio da birači trebaju poštivati pravila i osobno glasati. Rekao je da se identifikacija radi na temelju isprave. ''Ako bude sumnje, maska se može malo povući, pa utvrditi identitet'', objasnio je.

Rekao je da još čekaju upute HZJZ-a, ali da će se i ljudima u samoizolaiciji omogućiti da glasaju na izborima tako što će članovi biračkih odbora otići do te osobe. ''Doći će kao poštar ili Glovo. Nije to slanje rakete na mjesec'', istaknuo je Sessa. Izvijestio je da će DIP rezultate na dan izbora početi objavljivati od 22 sata.

Sessa je rekao da misli da novinari mogu zatražiti podatak je li predsjednik Zoran Milanović glasao na izborima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene