Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan učio od drugoga

Razlike i sličnosti pape Benedikta XVI i Ivana Pavla II

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebnu vezu s mladima imao je papa Ivan Pavao II i postoji dosta sličnosti i razlika njega i njegova nasljednika Benedikta XVI.

'Jedna velika sličnost za njih je da obojica vole Hrvatsku, i to je ono što je lijepo znati!', kaže Marko, učenik trećeg razreda VII. gimnazije u Zagrebu. Tako o Papi Bendiktu XVI i blaženom Ivanu Pavlu II, govore zagrebački gimnazijalci. I nije samo Hrvatska, kažu, povezala poglavara Rimokatoličke crkve i njegovog prethodnika. Odaslane poruke, njihova etička i filozofska promišljanja, ali i geste, među tisućama su vjernika itekako prihvaćene. Svaki na svoj način, najviše među mladima, ostavio poseban trag.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije iz susjedstva Srpski mediji šaroliko o posjetu Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj Slika nije dostupna Gotove pripreme Hipodrom je spreman za Papu, vjernici stalno pristižu

'Benedikt ima nekako taj pristup hladniji, ipak je on puno starija osoba, u godinama. Ivan je puno mlađi Papa, i imao je jednostavno tu iskru prema mladima, pasala je, i imao je tu nekakvu konekciju s nama', kaže Domagoj.
Prvi se spustio među masu i uveo papamobil. Mnogi će reći da su mu u komunikaciji s ljudima pomogla i njegova glumačka iskustva.

'Udaljeniji od puka'

'Kada sam ga pogledala bio je blaži, unosio je mir, Benedikta, baš i ne poznajem, a papu Ivana jesam, ovaj je nekako udaljeniji od vjernika i ljudi', smatra Karla. U vrijeme pontifikata Ivana Pavla II, Sveti je Otac, tada kao kardinal Ratzinger bio njegova desna ruka - i u diplomatskim, ali i u teološkim pitanjima. Pisao mu je govore i izbliza učio od njega. Mnogi su vjerovali u čuda pokojnog Pape. U svojim je dokumentima vjernike pozivao da slijede Krista. Odmah nakon njegove smrti tražili su da ga se proglasi svetim.

Dvojica Papa različite su osobnosti, mnogi će reći i da na različit način gledaju na liturgiju. Benedikta opisuju kao konzervativca, što on svojim potezima nije skrivao. Ali kažu, vrstan je teolog. Unatoč krutom stavu kojeg je na početku imao, već je stekao simpatije vjernika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene