Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa ispraćen uz povike 'Papa mi te volimo'

Olujno nevrijeme poremetilo protokol: Papa Benedikt otišao je iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt poletio je prema Rimu, ali zbog olujnog nevremena otkazan je svečani ispraćaj. Iako je na kratko prestala padati kiša, ona se ponovno pojačala. Papa se s predsjednikom Josipovićem pozdravio u Vladinom hangaru u zračnoj luci.

Zrakoplov Croatia Airlinesa kojim je papa Benedikt XVI. otputovao iz Zagreba po završetku dvodnevna posjeta, sletio je u nakon otprilike sat vremena leta u zračnu luku Ciampino u Rimu, javila je agencija ANSA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvero djece Prvu pomoć zatražilo 59 hodočasnika Slika nije dostupna 'Zajedno u Kristu' Josipović sa suprugom na Papinoj misi

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pozdravljajući danas papu Benedikta XVI. u zagrebačkoj prvostolnici, istaknuo je počašćenost nazočnošću Svetoga Oca na mjestu gdje se spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda, te ushićenost nakanom Svetoga Oca da se pomoli na grobu blaženoga Alojzija Stepinca. Papinu nazočnost u zagrebačkoj katedrali Bozanić je iskoristio i da mu zahvali za dar Svećeničke godine koja je, rekao je, u hrvatskoj crkvi bila bogata sadržajima , ali i da mu čestita šezdesetu obljetnicu svećeničkog ređenja.

Bozanić je u uvodom govoru u katedrali podsjetio papu kako je ovdje bio i prije deset godina kada je predvodio misu povodom obljetnice smrti kardinala Franje Šepera te mu zahvalio što se došao pomoliti nad grobom blaženog Alojzija Stepinca. Bozanić je, između ostaloga, papi čestitao 60. obljetnicu njegovog svećeničkog ređenja. Ovom je prilikom, zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić papi poklonio lik Majke Božje od Kamenitih vrata. Sveti Otac je pak poklonio zlatni kalež zagrebačkoj katedrali.

Na zagrebačkom aerodromu je veliko nevrijeme, a zasad se nije pojavio nitko od državnih dužnosnika na ispraćaju Pape Benedikta XVI. 'Sveti Oče, zbog Vaše prisutnosti svodovi ove prvostolnice večeras su preniski, a srca i domovi hrvatskih ljudi preuski da prime obilje radosti', kazao je kardinal Bozanić. Nakon toga je uslijedila molitva, a potom je Sveti Otac započeo govor na hrvatskom jeziku u kojem se zahvalio kardinalu Bozaniću na lijepim riječima koje mu je uputio. Kazao je kako se ove večeri žele prisjetiti blaženog Alojzija Stepinca čiji herojski život i danas približava vjernike hrvatskih biskupija.

'Nemojmo si umišljati, ili jesmo ili nismo katolici, ako jesmo, onda se to mora očitovati u svim područjima našega života', na hrvatskom je kazao Sveti Otac u zagrebačkoj katedrali. Papa je u svom snažnom govoru poručio mladima neka im blaženi Alojzije Stepinac bude nadahnuće te na kraju svima dao svoj apostolski blagoslov.

'Ljubljena Crkvo u Hrvatskoj, preuzmi ponizno i smjelo zadaću da budeš moralna savjest društva, 'sol zemlje' i 'svjetlo svijeta'. Budi uvijek vjerna Kristu i njegovu Evanđelju, u društvu koje nastoji relativizirati i sekularizirati sve slojeve života. Budi boravište radosti u vjeri i nadi. Predragi! Neka blaženi kardinal Alojzije Stepinac i svi Sveti vaše zemlje posreduju za vaš narod, a Majka Spasiteljeva neka vas štiti! S ljubavlju udjeljujem vama i čitavoj Crkvi u Hrvatskoj svoj apostolski blagoslov. Amen.', završio je svoju propovijed Sveti Otac nakon čega se uputio prema grobu blaženog Alojzija Stepinca gdje se u tišini pomolio.

'Ljudski je govor preslab, da bi se njime moglo izreći sve što ova zajednica večeras nosi u sebi. Zato svoje misli i osjećaje povjeravamo molitvi; svoje nakane Bogu i zagovoru nebeske Majke, kao i zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca, za čije proglašenje svetim ustrajno molimo, željno iščekujući dan njegove kanonizacije', istaknuo je Bozanić u riječima dobrodošlice Svetome Ocu. Bozanić je zatim Papi darovao sliku s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, rad Borisa Grkovića, a Sveti Otac je kardinalu darovao zlatni kalež.

U molitvenom slavlju, uz Svetoga Oca, sudjelovat će oko 2.000 biskupa, prezbitera, đakona, redovnika, redovnica, bogoslova, sjemeništaraca, redovničkih kandidata i kandidatkinja. Papu su na ulazu dočekali kanonici i prembendari obučeni u korsko ruho i brojni vjernici koji će obred u katedrali pratiti preko videozida, a čuju se i zvona katedrale u čast Pape. Papa Benedikt XVI. jučer je Stepinca nazvao 'velikim čovjekom i velikim kršćaninom koji predstavlja veliki primjer ne samo za Hrvate nego i za sve druge'.

Na trasi prema i ispred katedrale okupilo se mnoštvo vjernika koji nose transparente 'Papa mi te volimo - mladi Zagreba', 'Župa Tovarnik - mučenik velečasni Ivan Burik', šalove i kape s obilježjima Pape te radosnim uzvicima i pjesmom pozdravljaju Papu koji je stigao papamobilom iz Nuncijature. Među okupljenima su brojni roditelji s djecom. Sveti Otac će nakon Molitve Večernje pješice otići u Nabiskupijski dvor.

'Rekao bih da je takva bila sudbina kardinala Stepinca, morao je živjeti u dvije diktature koje su bile oprečne, ali su obje bile antihumanističke: najprije ustaški režim koji je naizgled ostvario san o autonomiji i samostalnosti, ali je u stvarnosti ta autonomija bila laž jer ju je Hitler iskoristio za svoje ciljeve', rekao je jučer Papa. Dvodnevni prvi pastoralni i državni pohod Hrvatskoj papa Benedikt XVI. završit će večeras, kad će se iz zagrebačke Zračne luke zrakoplovom vratiti u Rim. (Hina/A.E./B.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene