Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLAS

Muči vas učestalo noćno mokrenje? Je li vrijeme za posjet urologu?

PR
PR Foto: PR
Plaćeni oglas o lijeku

Noćno mokrenje (nokturija) je vrlo učestalo stanje koje najviše pogađa stariju populaciju, iako se može pojaviti i u mlađoj dobi. Procjenjuje se da se 48 % muškaraca starijih od 60 godina budi noću radi mokrenja 2 ili više puta. Pojava noćnog mokrenja može značajno utjecati na kvalitetu sna, a time i kvalitetu života, te ako je učestalija (2 i više puta tijekom noći) može upućivati na potrebu za liječenjem uzroka ovog simptoma i posjeta urologu.

Uzroci učestalog noćnog mokrenja, uz poremećaje sna, mogu biti da tijelo proizvodi previše urina noću ili da mokraćni mjehur ne može zadržati veću količinu urina tijekom cijele noći.
Proizvodnja viška urina tijekom noći najčešće je uzrokovana prekomjernim unosom tekućine predvečer, nekontroliranom šećernom bolesti, hormonskim poremećajima, bolestima bubrega ili je posljedica nekih oblika medikamentozne terapije (diuretici).

Nokturija, kao najčešći simptom poremećaja donjeg mokraćnog sustava, može upućivati na benigno povećanje prostate, prekomjerno aktivni mjehur i druga urološka stanja.

Benigna hiperplazija prostate ili dobroćudno povećanje prostate je jedno od najčešćih bolesti starijih muškaraca. Povećanje prostate vrši pritisak na mokraćnu cijev, što uzrokuje poteškoće u pražnjenju mokraćnog mjehura kao što su učestalije noćno mokrenje, isprekidano mokrenje, osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura i poremećaji seksualne funkcije.

Liječenje noćnog mokrenja u sklopu poremećaja donjeg mokraćnog sustava

Prije posjeta urologu, u liječenju nokturije, bitno je pokušati promijeniti neke navike koje pridonose tegobama, kao što su smanjenje unosa tekućine predvečer, osobito akohola i kofeina koji potiču mokrenje te uvesti redovni ritam spavanja.
U slučaju da promjene životnih navika ne dovodu do dostatnog poboljšanja simptoma, takvi bolesnici su kandidati za medikamentoznu terapiju.
Ovisno o težini simptoma i uzroku, preporučena je i različita terapija.

Ekstrakt ploda Sabal palme se koristi kod bolesnika s blagim i umjerenim simptomima donjih mokraćnih puteva, primjerice kod učestalog noćnog mokrenja i urgencije.

PR PR (Foto: PR)

Prostamol Uno, sabalov ekstrakt (320 mg meke kapsule) 1x dnevno, jedini je registrirani biljni lijek u Hrvatskoj za liječenje otežanog mokrenja kod benignog povećanja prostate u odraslih muškaraca.

Prostamol Uno se dobro podnosi, ne narušava seksualnu funkciju i ne utječe na razine prostatičnog specifičnog antigena (PSA) u praćenju uroloških bolesnika.
Prema jednoj studiji, dugogodišnje uzimanje ekstrakta Sabal palme učinkovit je način prevencije progresije simptoma vezanih uz benignu hiperplaziju prostate, uz značajno poboljšanje protoka urina i smanjenja simptoma kao što su noćno i učestalo mokrenje, kod bolesnika s blagim i umjerenim simptomima.

PR PR (Foto: PR)

Prostamol Uno sabalov ekstrakt (320 mg meke kapsule), za muškarce s otežanim mokrenjem zbog dobroćudnog povećanja prostate stupnja I i II koje nije povezano s rakom prostate, nakon što je liječnik isključio druga ozbiljna stanja.

Doziranje: 1 meka kapsula Prostamola Uno na dan

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika

Uputa o lijeku dostupna je na www.prostamol.hr
Lijek se izdaje bez recepta. Datum pripreme materijala: 14.6.2023
HR-PRO-35-2023_v01_digital
Berlin-Chemie Menarini Hrvatska d.o.o. Horvatova 80A, 10020 Zagreb
Tel.:(01)48-21-360Fax.:(01) 48-23-550 www.berlin-chemie.hr

  PR PR (Foto: PR)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene