Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Nikolićevom potezu

'Vi znate da sam ja u Hrvatskoj ozloglašeni prijatelj ćirilice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Milanović osvrnuo se na podjelu ćiriličnih udžbenika za učenje bunjevačkog jezika.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, putem svoje savjetnice Stanislave Pak, poručio je da Srbija odlično brine o Bunjevcima i da Hrvatska ne treba biti zabrinuta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Odgovor je to na optužbe koje su mu stigle od predsjednika Ive Josipovića i hrvatske politike da provodi prisilnu asimilaciju podjelom ćiriličnih udžbenika za učenje bunjevačkog jezika. Nikolić kaže - Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. A reakciju predsjednika Josipovića smatra razumljivom, jer je, kaže Nikolić, hrvatski šef države u predizbornoj kampanji.

Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvaća, napisao je Nikolić. Podijeljeni su i sami Bunjevci. Oni koji se ne osjećaju Hrvatima, brane predsjednika Nikolića.

Nikolić: 'Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji'

Ovaj slučaj komentirao je i premijer Zoran Milanović, koji je u službenom posjetu Makedoniji. On potez predsjednika Nikolića smatra nekorektnim prema pravima nacionalnih manjina.

'To očito nije neka tiskarska greška. Netko je htio da to bude tako. Vi znate da sam ja u Hrvatskoj ozloglašeni prijatelj ćirilice. Prema tome govorim ovdje vrlo, vrlo objektivno. To je očito napravio s nekakvom namjerom. Ajmo reći da nije baš najkorektnije', rekao je Milanović.

'Nikolićeva donacija bunjevačkim Hrvatima nije korektna'

Hrvatski premijer Zoran Milanović u utorak je u Skoplju ocijenio i da postupak s ćirilicnim udžbenicima darovanim bunjevačkim školarcima u Srbiji možda 'nije baš najkorektniji' i da on to ne bi učinio, a glede izgradnje Pelješkog mosta ocijenio je da će se puno više znati za najviše mjese.

'To je očito napravljeno s nekom namjerom, ajmo reći da nije baš najkorektnije', rekao je Milanović u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentira donaciju udžbenika na ćirilici srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića djeci u Vojvodini koja izučavaju bunjevački govor, što je izazvalo kritiku predsjednika Ive Josipovića i žestoku reakciju HDZ-a.

Josipović: Dodjela udžbenika nastavak je asimilacije Hrvata u Srbiji

'Ako su se bunjevački Hrvati, odnosno Hrvati u Vojvodini i Srbiji, očitovali o tome, oni najbolje znaju da li ih to, i koliko, smeta', kazao je Milanović koji boravi u Skoplju u jednodnevnom radnom posjetu Makedoniji.

'Ja znam da tako nešto ne bih napravio, iako se zna koliko sam se borio za ravnopravnost pisama u Hrvatskoj. Ali postoji neka granica pristojnosti', istaknuo je premijer.

Na novinarski upit da komentira informaciju da je potpredsjednik vlade Branko Grčić u Bruxellesu dobio dobre vijesti glede Pelješkog mosta, Milanović je ustvrdio da se na problemu povezivanja Dubrovnika i sjevernog dijela dubrovačke županije radi uporno od početka mandata ove vlade.

'Nakon svih analiza naš favorit je most koji povezuje EU s jedinim njezinim kopnenim dijelom, ne otokom, koji nije kopneno povezan s ostatkom Unije, a to je Dubrovnik i dubrovačko primorje', kazao je Milanović, napomenuvši da se istodobno, za što su angažirana velika sredstva EU-a, radi na dogradnji i unaprjeđenju dubrovačke zračne luke, što je investicija od gotovo 200 milijuna eura.

Tomašić: Tomislav Nikolić uništava hrvatski jezik, a Josipović i Milanović šute

'Jučerašnja vijest iz Bruxellesa je jako dobra jer će se financirati i zračna luka i prometno povezivanje čvrstim objektom Dubrovnika i sjevernog dijela županije', kazao je.

'Tu nema previše opcija. Naš favorit je most, ali što će to točno biti, još moramo pričekati da se u sljedećih najviše mjesec dana završe sve te studije', rekao je predsjednik hrvatske vlade. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene