Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jakovčić očekuje i potporu Srba

Sporazum IDS-a i SDA o suradnji na izborima u Istarskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Istarskog demokratskog sabora (IDS) i Stranke demokratske akcije (SDA) potpisali su danas u Puli Sporazum o suradnji na skorašnjim lokalnim izborima za istarskog župana i istarsku Županijsku skupštinu.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ocijenio je kako je za obje stranke potpisivanje sporazuma od velike važnosti jer potvrđuje vrlo dobru dosadašnju suradnju. Napomenuo je da IDS vidi Istru isključivo kao multikulturnu regiju u kojoj želi, kako je rekao, 'istarsko biračko tijelo preslikati u predstavničko tijelo'.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

'Istru vidimo kao multikulturnu a ne jednonacionalnu regiju, i takvu politiku želimo zauvijek voditi na ovim prostorima', kazao je Jakovčić.

I predsjednik SDA Šemso Tanković izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazum, istaknuvši kako ova suradnja traje više od 15 godina. Po njegovim riječima u sporazumu 'nema trgovine' te SDA očekuje da će Jakovčić i u slijedećem mandatu biti na čelu Istarske županije.

'Mi ćemo kao jedno skromno biračko tijelo te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine koja se okupila oko SDA, nastojati svojim glasovima pridonjeti njegovoj uvjerljivoj pobjedi', zaključio je Tanković.

IDS očekuje i potporu Srba u Istri i Puli

Odgovarajući na pitanje novinara naglasio je kako je lani istaknuo dva problema koje tište manjine u Hrvatskoj - dvostruko pravo glasa i povratak Bošnjaka i Slovenaca u hrvatski Ustav. Stoga je izrazio je uvjerenje kako će u drugoj polovici ove godine, nakon izbora, biti prihvaćene promjene hrvatskog Ustava u vezi s tim.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izrazio je i nezadovoljstvo najavom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) za samostalni izlazak na izbore u Puli. 'Bez obzira na to', dodao je Jakovčić, ' IDS će na razini Grada Pule i Istarske županije imati predstavnike srpske nacionalnosti jer je otvoren za sve manjine u Istri'.

'IDS očekuje potporu Srba u Istri i Puli, jer smatra da se multikulturalnost Istre puno lakše može razviti i afirmirati na način na koji to čine IDS i SDA nego s jednonacionalnim listama', zaključio je Jakovčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene