Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljene mjere poticaja

Obersnel ukrao Buterinine antirecesijske ideje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječka Gradska uprava provodit će dodatne mjere poticanja gospodarstva u doba recesije - smanjit će zakupnine i spomeničku rentu za poslovne prostorije te komunalnu naknadu za poduzetnike koji obavljaju proizvodnu djelatnost, odlučilo je danas Gradsko poglavarstvo.

Zakupnina za poslovne prostorije u vlasništvu Gradske uprave smanjit će se za 10 posto od 1. svibnja do 31. prosinca 2009. godine. Za dodatnih 10 posto u istom će razdoblju biti umanjene zakupnine za one koji obavljaju proizvodne i uslužne djelatnosti kao što su proizvodnja kruha, odjeće, proizvoda od drva i metala, proizvodnja pokućstva, popravak obuće, električnih uređaja, satova i nakita.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu" Slika nije dostupna Nisu formalno raspisani, ali... Slijedi zakonodavni stampedo: Na izbore izlazimo za 63 dana

Komunalna naknada za poduzetnike koji obavljaju proizvodnu djelatnost bit će smanjena za 10 posto također od 1. svibnja do 31. prosinca 2009. godine. Po podacima iz Gradske uprave, među većim obveznicima su Brodograđevna industrija '3. maj', Luka 'Rijeka', Ina, Jadranska vrata, HEP, Vulkan-nova, PIK, Agregat te komunalna poduzeća Energo i Vodovod i kanalizacija.

Za kreditiranje 3 milijuna kuna

Spomenička renta za poslovne prostorije bit će smanjena u prvoj zoni, koja obuhvaća gradsko središte, s pet kuna na četiri kune. U Poglavarstvu je predstavljen program depozitnog kreditiranja poduzetnika i subvencioniranja kamatne stope za djelatnosti u službi gradskog turizma i proizvodnje, za koji će uskoro biti raspisan javni poziv. Za kreditiranje su, u suradnji s poslovnom bankom, osigurana tri milijuna kuna.

Korisnici mogu biti poduzetnici koji su prošle godine ostvarili više od 50 posto prihoda od proizvodnje ili planiraju projekte za razvoj gradskog turizma. Kamata je fiksna, 6,3 posto na godinu, a Gradska uprava subvencionirat će je s dodatnih 1,5 posto. Rok povrata, s počekom od jedne godine, jest pet godina. Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog rješenja međusobnih tražbina grada Rijeke i Brodograđevne industrije '3. maj' po kojem će se kompenzirati tražbine od 428.244 kune, a ostatak tražbina od Brodograđevne industrije '3. maj' od 1,2 milijuna kuna Gradska uprava će otpustiti.

'Prebijanje' duga predložila je Brodograđevna industrija '3. maj' navodeći da mu je grad dužan na osnovi nezakonito prodanih stanova 814.953 kune, a da je on gradu dužan komunalni doprinos od 730.636 kuna, uvećan za kamatu.Osim toga, Gradska uprava danas je prihvatila zahtjev Brodograđevne industrije '3. maj' da se odgodi plaćanje komunalne naknade za to poduzeće do 30. rujna ove godine, da se omogući obročna otplata glavnice duga za komunalnu naknadu od 7,5 milijuna kuna za Tvornicu motora i dizalica '3. maj' i 4,5 milijuna kuna za Brodogradilište '3. maj'.Poglavarstvo je prihvatilo i otpis pripadajućih zateznih kamata od 6,05 milijuna kuna za Tvornicu motora i dizalica '3. maj' i 317.021 kuna za Brodogradilište '3. maj'.

Buterin tvrdi da su Obersnelove antirecesijske mjere dio njenog programa

Kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Rijeke Vesna Buterin danas je na konferenciji za novinare kazala da su antirecesijske mjere koje će pomoći poduzetnicima Rijeke, a koje je najavio gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), ustvari dio njenog, već predstavljenog programa. Na to je priopćenjem reagirao gradski SDP, tvrdeći da bi se moglo reći obratno, da je ona koristila Obersnelov program budući da je taj program, za razliku od njenog, i objavljen. Buterin je na konferenciji za novinare iskazala žaljenje što gradonačelnik, kako je kazala, do sada nije shvaćao ozbiljnost položaja poduzetnika i važnost poduzetništva za Rijeku te mu je zahvalila što 'prihvaća njene prijedloge i počinje provoditi njen program.'

Osvrnuvši se na mjere, koje je danas prihvatilo riječko Poglavarstvo, Buterin je rekla da je riječ o mjerama koje je ona već javno predložila kao dio svog programa, dodavši da ona predlaže puno veća smanjenja i povećanja poticaja, kao što su smanjenje komunalnog doprinosa za 50 posto, smanjenje spomeničke rente na zakonski minimum od tri kune, smanjenje poreza na potrošnju i poreza na tvrtku, maksimalno smanjenje troškova promocije i prezentacije grada.

'Nije točno'

Reagirajući na današnje izjave Vesne Buterin, iz Gradske organizacije SDP-a su priopćili da nije točno da je riječ o dijelu njezinog predizbornog programa, da taj program nigdje nije objavljen te da bi se moglo reći da Buterin koristi dijelove objavljenog Obersnelovog programa. Istaknuli su da je gradsko Poglavarstvo pri donošenju proračuna u prosincu prošle godine uvažilo da se proračun donosi za ekonomski neizvjesnu godinu pa je predvidjelo moguće olakšice za poduzetnike i druge mjere, proizašle iz paketa antirecesijskih zakona koje je SDP predložio u studenom prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene