Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborni gubitnici i dobitnici

HDZ ostao bez utvrda, SDP nije uspio zadržati gradove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranački šefovi proglasili su izbornu pobjedu, no među pobjednicima, ali i gubitnicima ima i velikih iznenađenja. HDZ je ostao bez nekih svojih desetljetnih utvrda. SDP nije uspio zadržati gradove u kojima su u posljednjem mandatu vladali.

Sinoć su svi slavili. I dobitnici i gubitnici izbora. Bilo je smijeha, kiselog i iskrenog ali i suza. U vukovarskom HDZ-u za njih je bilo pregršt razloga. Bivši logoraš i branitelj SDP-ovac Željko Sabo pokazao je HDZ-u da nisu pretplaćeni za Vukovar. U tom se gradu nakon 12 godina birala promjena, a ne stranka. 'Bravo narode - to je vaša pobjeda, ja sam svoje Vukovarce pozvao u koaliciju i rekao oni imaju svoju koaliciju, a ja imam vas', rekao je Željko Sabo, novi gradonačelnik Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proglasio pobjedu Sanader: HDZ je pobjednik lokalnih izbora Slika nije dostupna Otvorena birališta Počeo drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj

I na krajnjem jugu pala je dugogodišnja vlast HDZ-a. Od sinoć do danas mobitel Dubravke Šuice ne prestaje zvoniti. Dan nakon izbora, bolje se misli. 'Bit će časno služiti svome gradu i u oporbi', rekla je Šuica. HDZ-u je skinuta utvrda i u Trogiru. Kandidat brkan koji se na listu stavio na prijevaru izgubio.

>> Sanader: HDZ je pobjednik lokalnih izbora

>> 'Bandić bez kontrole puno je opasniji od Keruma'

>> Milanović: Izbori pokazali da je SDP velika hrvatska stranka

U četiri godine vlasti SDP-ov Tonino Picula nije pridobio svoje birače. 'Protiv sebe sam imao i vladu i državu i paradržavne organe i županiju', rekao je Picula. Bivšeg Račanovog ministra smijenio je Sanaderov - Šuker i tako Goricu vratio u ruke HDZ-a, ne za sebe već za svojeg čovjeka. Snalažljivost i trgovačke sposobnosti HDZ-ova Dinka Pintarića konačno su legalno dovele na vlast u Sisku. Iako nije postao župan Plinio Cuccurin nije osvojio vlast, ali se može smatrati pobjednikom. Najdugovječnijeg župana, Ivana Jakovčića potjerao je u drugi krug, a njegova je lista u županiji osigurala zavidan broj vijećnika. Ima razloga za slavlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene