Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REZULTATI DIP-A

Kako je glasala razrušena Banovina? HDZ izgubio Glinu, mladi lav Ivan Celjak potopio Žinića, napeto u Sisku

Aktualno Galerija Danijel iz Petrinje Danijel iz Petrinje Foto: DNEVNIK.hr Barbara iz Petrinje Barbara iz Petrinje Foto: DNEVNIK.hr Mladenko Fabac Mladenko Fabac Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić Galerija 1/4 >>
U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji glasalo se i u šatorima. HDZ je izgubio Glinu, HDZ-ov Ivan Celjak, mladi stranački lav, zamalo je pobijedio već u prvom krugu za mjesto župana, dok u drugi krug za mjesto gradonačelnika ili gradonačelnice grada Petrinje idu Komes i Dumbović.

* Sisačko-moslavačka županija uz 311 redovitih biračkih mjesta glasala je i u 25 šatora

*Građani su mogli glasati isključivo u mjestu prebivališta

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

00:35 HDZ-ov Ivan Celjak zadovoljan je rezultatima. Na izborima za župana trenutno osvaja 48,65 posto i malo mu je falilo da pobjedu proglasi već u prvom krugu. Ne misli da mu je bivši šef Ivo Žinić oduzeo pobjedu u prvom krugu. "Ne sumnjamo pobjedu u drugom krugu", napominje. HDZ-ov Kostanjević izgubio je gradonačelničku poziciju u Glini. Celjak misli da bi tu moglo biti iznenađenja. 

00:28 "Tijesna je bitka za Sisak. Kristina Ikić Baniček iz SDP-a tijesno vodi ispred kandidatkinje HDZ-a Željke Josić", javlja reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. 

"HDZ zasad gubi grad Glinu. Gradonačelnik Kostanjević zasad ne ulazi u drugi krug, razlika je u nekih 70 glasova, no još uvijek se čeka prebrojavanje pet posto glasova", javlja Mikić. 

23:08 Nakon obrađenog 31 od 36 biračkih mjesta Komes iz HDZ-a osvaja 30,78 posto glasova birača za poziciju gradonačelnice Petrinje. Dosadašnji gradonačelnik Dumbović ima 23,93 posto glasova birača. Komes i Dumbović prema ovome odlaze u drugi krug izbora 30. svibnja. 

22:59 Ivan Celjak iz HDZ-a osvaja 49,37 posto, a Daniel Berdais iz SDP-a 20,11 posto glasova birača za poziciju sisačko-moslavačkog župana. Obrađena su 284 od 336 biračkih mjesta. 

22:41 Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić ponovo se kandidirala za dogradonačelničko mjesto. Nakon obrađenih 14 od 19 biračkih mjesta osvaja 450 glasova i nalazi se na prvom mjestu, ispred Bojana Matijevića iz SDSS-a, koji zasad ima 65 glasova birača. 

22:29 Za Glinu je obrađeno 12 od ukupno 19 biračkih mjesta. Ivan Janković, kandidat grupe birača, ima 39,26 posto glasova, Stjepan Kostanjević iz HDZ-a probio se na drugo mjesto u utrci za gradonačelnika. Trenutačno ima 31,6 posto glasova. Nezavisni Radomir Lončarević ima 26,7 posto. 

22:24 HDZ-ov Zlatko Babić je novi/stari kutinski gradonačelnik. Osvojio je 57,56 posto glasova birača. Obrađeno je 20 od 39 biračkih mjesta. Babić je na Facebooku proglasio pobjedu i zahvalio biračima. 

22:16 Za Lekenik je obrađeno 14 od 16 biračkih mjesta. Ivica Perović iz HDZ-a osvaja 49,2 posto birača, Maja Romarić Žitvaj, kandidatkinja grupe birača, osvaja 37,24 posto birača. Ivona Lukačević iz SDP-a osvaja 10,96 posto glasova birača.  

22:13 Nakon obrađena 22 od 36 biračkih mjesta za grad Petrinju rezultati su sljedeći: Magdalena Komes iz HDZ-a osvaja 32,1 posto, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović ima 22,1 posto, a Jasenko Krovinović 19,7 posto. 

22:10 Nakon obrađena 34 od 69 biračkih mjesta, aktualna gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček ima 38,2 posto, Željka Josić iz HDZ-a ima 35,6 posto, a Bojan Dadasović 13,4 posto. 

22:04 Interaktivnu kartu na kojoj se može vidjeti kako se glasalo u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i drugim županijama, gradovima i općinama, pogledajte OVDJE.

21:40 Aktualna gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček na prvom je mjestu s 38,3 posto glasova birača. Željka Josić iz HDZ-a ima 35,9 posto. Obrađeno je 30 od 69 biračkih mjesta. 

21:39 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je za N1 kako s Komes ulazi u drugi krug. Ponovio je izjavu da je Stožer za obnovu zapravo bio izborni stožer za HDZ-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Petrinje. 

21:31 Sjećate se načelnika Gline Kostanjevića kojeg su građani prozivali da ga nema nakon razornog potresa? Birači su ga, čini se, kaznili. Prema prvim podacima DIP-a od 21 sat, osvaja tek 26,6 posto glasova birača. Napominjemo da je obrađeno tek 7 od 19 biračkih mjesta. Prvi po rezultatima DIP-a od 21:46 je Ivan Janković s 39,2 posto glasova. Obrađeno je 9 od 19 biračkih mjesta. 

21:09 Prema stanju od 21 sat, u Petrinji za mjesto gradonačelnika vodi Magdalena Komes iz HDZ-a. Lista HDZ-a vodi i u Gradskom vijeću. Obrađeno je 11 od 36 biračkih mjesta. Komes ima 33 posto, Dumbović 31,45 posto. Krovinović ima 16 posto. U utrci za župana vodi Ivan Celjak iz HDZ-a s 47,8 posto, Daniel Berdais ima 20,3 posto, prema podacima DIP-a od 21 sat. Ivo Žinić prema podacima DIP-a osvaja 7,7 posto. 

19:20 Prije zatvaranja birališta znalo se ime pobjednika i ime novog/starog gradonačelnika Hrvatske Kostajnice. Naime, Dalibor Bišćan (HDZ) bio je jedini kandidat na izborima, pa je za njega ovo bio sasvim izvjestan izborni dan. 

19:00 U 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj, na kojima je tri milijuna i 660 tisuća hrvatskih birača u nedjelju odlučivalo o svojoj lokalnoj vlasti u iduće četiri godine. Sva biračka mjesta zatvorena su i na Banovini. Slijedi brojenje glasova. 

18:36 "Do 16:30 na Banovini je glasalo 37,4 posto birača, izlaznost je u odnosu na prošle lokalne izbore veća za 1,3 posto", javlja reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. DIP javlja kako je izlaznost na Banovini - dobra. 

"Na biralištu broj 8, ljudi i dalje dolaze. To biralište normalno radi, na ulazu su COVID redari, oni su u šatoru zaduženi za epidemiološke mjere. Sve funkcionira besprijekorno. Ovo je jedno od 25 takvih birališta na području Sisačko-moslavačke županije. Što se tiče incidenta u Sisku u OŠ Viktorovac, tamo se pojavio jedan muškarac koji je na glasačko mjesto donio više glasačkih listića, no policija sve još uvijek provjerava", javlja reporter Domagoj Mikić. 

Danijel iz Petrinje Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr

17:30 Do nedjelje poslijepodne na Banovini je na lokalne izbore izašlo 37,4 posto birača, objavio je DIP. Podatke o izlaznosti pogledajte OVDJE. 

Birači na Banovini 

17:29 Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja javlja da su neki glasači u samoizolaciji imali problema s mogućnošću ostvarivanja svog biračkog prava. Naime, čekali su da se kod njih pojave članovi biračkih odbora kako bi mogli glasati. Jesu li se pojavili, bit će poznato tek iza 19 sati. 

17:00 Razorni potres koji je koncem prosinca pogodio Banovinu oštetio je i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, pa je dio njih morao biti premješten u 25 šatora. Mnogi građani Banovine koji su se iselili zbog potresa ne mogu glasati u mjestu u kojem sada žive, već to moraju učiniti isključivo u mjestu prebivališta.

17:10 "Jako je sparno i vruće, čujete samo agregat kako radi, buka je. Uvjeti su takvi kakvi jesu i još nas i ove lampe griju, ali izdržat ćemo", rekao je Mladenko Fabac, jedan od građana s područja Banovine.

"Smatram da je važno da svatko od građana izađe jer jedino tako možemo nešto promijeniti nabolje. Pogotovo mi mladi, kažu da smo mi budućnost", kaže Barbara iz Petrinje. "Gledamo tko nas može izvući iz ove cijele priče jer priča je katastrofalna", poručuje Danijel iz Petrinje.

17:00 Glasanje u šatorima odvija se neometano, no ipak u manje kvalitetnim uvjetima. Na Banovini je raspoređeno 25 šatora. Radi se o deset biračkih mjesta u Sisku, sedam u Petrinji te po četiri u Donjim Kukuruzarima i Majuru.

14:23 Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, došao s većim brojem glasačkih listića. Budući da je narušavanjem javnog reda i mira izazvao incident, pozvana je i policija, koja je ubrzo intervenirala.

Kako je potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je odveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno.

Glasači u šatorima

7:00 Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati. Birališta se zatvaraju u 19 sati. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene