Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobro je znati

Nosimo li maske pravilno? "Imam dvije, evo..."

Aktualno Galerija COVID maske - 4 COVID maske - 4 Foto: DNEVNIK.hr COVID maske - 3 COVID maske - 3 Foto: DNEVNIK.hr COVID maske - 2 COVID maske - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 COVID maske - 1 Galerija 1/4 >>
S COVID potvrdama mislili smo da ćemo ih nositi manje, no maske će od ponedjeljka u crkvama, muzejima, kinima, kazalištima, biti obveza, a ne preporuka.

A kada smo ih tek počeli nositi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je upute kako i koliko dugo ih nositi i kamo s njima poslije. Pravila su ostala ista, ali danas ih rijetko tko neće barem malo zaobići.

Pročitajte i ovo Djevojčica dobila preveliku masku da nije tužno... Pogledajte kakve su maske dobila djeca u školi: ''Kaj je to crtić? Mislili smo da nas netko zafrkava'', oglasila se Županija Slika nije dostupna objavljen znanstveni rad Profesor Lauc o nošenju zaštitnih maski: ''Slušajte znanost, a ne službene preporuke''

"Prije nego uopće stavite masku za početak trebate imati čiste ruke. Zatim primite za bočne trakice i stavite na lice svjetliji dio", bile su upute koje su se mogle čuti u srpnju 2020. godine. Tada smo svi učili kako ih nositi, a danas smo se svi s njima saživjeli i nosimo ih svakodnevno.

A upute se od tada do danas nisu mijenjale. Tako bi se medicinske maske maksimalno trebale nositi do tri sata.

"Nosim svaki dan jednu. Imam dve kutije rezervne, svaki dan bacim kad idem doma, bacim i to je to", kazao je Ivan Katriček u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

"Mijenjat po mogućnosti, možda dvije na dan", smatra Adam, a Luka kaže da ih ne mijenja. "Ne mijenjam je jer ne nosim skoro nigdje više uopće, jer mi idu na živce s tim maskama. I ne vjerujem uopće u koronu", navodi.

Nije preporučljivo ponovno korištenje

Nositi u džepu ili u torbi pa je ponovno koristiti - nije preporučljivo.

"Imam dvije, evo. Platnene jer imam alergiju na medicinske pa kišem i onda sam prešla na platnene. Čim ih imam, još prije dvije godine, onda počnem kihati i moram piti tablete za alergiju", navodi Marica iz Zagreba.

Platnene maske bi se nakon nošenja trebale oprati na 90 stupnjeva. Ako ih se ne može odmah oprati, onda ih se odlaže u vrećicu.

Kada je epidemija počela suočili smo se s nestašicom maski, a onda i vrtoglavim cijenama. U srpnju 2020 kirurške maske po komadu stajale su 5 ili 6, a pakiranje od 50 - 250 kuna.

Od ljeta 2020. do danas su mijenjale i cijene. Pakiranje od njih 50 danas stoji 38 kuna, što znači da samo jedan komad stoji 76 lipa.

Na njih je država za zdravstvo i socijalu u prošloj godini potrošila oko 2,5 milijuna kuna. U Europu su se najviše uvozile iz Kine, a u prvom dijelu 2020. Hrvatska je na uvoz potrošila sedam eura po stanovniku.

Nakon korištenja, maske se prema uputama trebaju baciti u komunalni otpad, iako, upozoravaju brojne udruge, sadrže plastiku. Postoje procjene da se svake minute u svijetu iskoristi i baci oko tri milijuna jednokratnih zaštitnih maski.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene