Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 TISUĆA DOZA

Povijesni preokret: Drugo najjače gospodarstvo svijeta uvozi njemačka cjepiva protiv koronavirusa

Koronavirus u Kini
Koronavirus u Kini Foto: Afp
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je zbog naglog porasta broja novozaraženih covidom-19 u Kini te podržava vladu u Pekingu da usmjeri svoje napore na cijepljenje rizičnih skupina, izjavio je u srijedu čelnik te agencije Ujedinjenih naroda.

Berlin je poslao svoju prvu seriju BioNTech cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Kinu kako bi se najprije dala njemačkim iseljenicima, rekao je u srijedu glasnogovornik njemačke vlade, što je prvo strano cjepivo protiv koronavirusa koje će biti isporučeno u zemlju.

Nisu bili dostupni detalji o vremenu i veličini isporuke, iako je glasnogovornik rekao da se Berlin zalaže da se strancima osim njemačkih državljana, kojih se procjenjuje na oko 20.000, omogući pristup cjepivu ako to žele.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nagli porast broja oboljelih Znanstvenici upozoravaju: U najmnogoljudnijoj zemlji od korone bi iduće godine moglo umrijeti više od milijun ljudi

Pošiljka dolazi nakon što je Kina pristala dopustiti njemačkim državljanima u Kini da dobiju injekciju nakon dogovora tijekom prošlomjesečnog posjeta kancelara Olafa Scholza Pekingu, pri čemu je njemački čelnik pritiskao Peking da dopusti da injekcija bude besplatno dostupna i kineskim građanima .

U pismu koje će biti poslano njemačkim građanima u kontinentalnoj Kini, vlada je rekla da će besplatno ponuditi osnovna cijepljenja i docjepljivanja cjepiva odobrenih za upotrebu u Europskoj uniji svima starijima od 12 godina.

WHO zabrinut zbog situacije s koronom u Kini

Broj zaraženih nedavno je porastao u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, a projekcije predviđaju da bi se Kina sljedeće godine mogla suočiti s eksplozijom broja slučajeva i više od milijun smrtnih slučajeva.

"WHO je vrlo zabrinut zbog razvoja situacije u Kini iz koje dolazi sve više izvješća o teškim oblicima bolesti", rekao je novinarima čelnik organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Raste broj preminulih: Stožer objavio nove podatke o zaraženima, pogledajte stanje u svojoj županiji

Tedros je rekao da su agenciji potrebne detaljnije informacije o težini bolesti, bolničkim prijemima i zahtjevima za podršku jedinicama intenzivne njege kako bi donijeli sveobuhvatnu procjenu situacije, prenosi Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene