Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima više od 30 mutacija

Zabrinjavajuća nova varijanta koronavirusa: Oprezni znanstvenici pozorno prate situaciju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene vlasti priopćile su u petak da pomno prate novu inačicu virusa koronavirusa, premda su "još nepoznate moguće posljedice brojnih mutacija BA.2.86".

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene vlasti pozorno prate novu varijantu koronavirusa.  

Pročitajte i ovo Mjesto ubojstva u Ateni Snimke kamera Uhićen navijač Panathinaikosa za kojim je bila raspisana tjeralica. Bio je među onima koji su predvodili huligane

WHO je odlučio svrstati novu varijantu "u skupinu varijanata pod nadzorom, zbog vrlo velikog broja (više od 30) mutacija šiljastog gena koji nosi", piše organizacija u epidemiološkom izvješću o pandemiji COVID-a objavljenom u noći na petak.

Zbog šiljastog proteina virus izgleda kao da ima bodlje, što SARS-CoV-2 omogućuje da uđe u stanice domaćina.

Nova inačica zasad je pronađena samo u Izraelu, Danskoj i SAD-u.

"Moguće posljedice mutacija BA.2.86 zasad nisu poznate i predmet su temeljite analize", navodi organizacija, još jednom upozorivši da je važno i dalje pratiti, sekvencirati i obavještavati nadležne vlasti kako bi se dobila točna i cjelovita slika o pandemiji COVID-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vjerovali ili ne Kakav apsurd! HDZ-ov zastupnik želi prisvojiti učiteljski stan na moru, razlog je bizaran

Do 13. kolovoza 2023. u svijetu je prijavljeno više od 769 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 6,9 milijuna umrlih. Stvarni broj zaraženih i umrlih smatra se mnogo većim jer mnogi slučajevi nisu prijavljeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene