Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova odluka Vlade

Učenici nižih razreda ne mogu pasti. Viši razredi i srednjoškolci mogu na popravni i s četiri jedinice

S obzirom na pandemiju koronavirusa, a zbog koje je ova školska godina bila puno zahtjevnija za učenike, Vlada je donijela Uredbu o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koja će velikom broju učenika pomoći da lakše završe školsku godinu. Objavljeni su detalji.

Vlada je donijela uredbu kojom bi velikom broju učenika trebao biti olakšan završetak ove školske godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dva temeljna pitanja Dramatične projekcije ministrice Divjak: ''U samo jednom polugodištu 50.000 ljudi u samoizolaciji'' Slika nije dostupna državna tajnica bila na svadbi Stigli rezultati testa: Blaženka Divjak negativna na koronavirus, ali zbog mjera opreza ostaje u samoizolaciji

"Pod utjecajem koronavirusa i potresa učenici od 1. do 4. razreda, bez obzira na ocjene, ne mogu pasti. Za sve od 5. do 8. razreda i u srednjoj školi, do četiri jedinice vam daju pravo da idete na dodatnu nastavu te umjesto dva imamo tri roka", rekla je ministrica Blaženka Divjak uoči sjednice Vlade.

Prolazak godine s četiri jedinice

Naime, zbog proglašenja epidemije COVID-19 u školskoj godini koja je pri kraju, učenik će pasti godinu ako na kraju imaju zaključenih najmanje pet nedovoljnih ocjena iz predmeta koje je pohađao, odnosno ako nije položio popravni ispit u propisanom roku.

Za učenika koji na kraju nastavne godine ima zaključenu jedinicu iz najviše četiri nastavna predmeta škola je dužna organizirati pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski nastavni rad koji je učenik dužan pohađati.

Treći ljetni rok

Na popravni ispit koji se održava krajem školske godine, a najkasnije do 25. kolovoza tekuće godine upućuje se učenik od petog do osmog razreda osnovne škole i učenik srednje škole, kojemu nakon dopunskog nastavnog rada nije zaključena prolazna ocjena.

Škola je obvezna učenicima kojima je na popravnom ispitu zaključena jedinica organizirati dodatni popravni ispit najkasnije do kraja školske godine. Učenici s četiri zaključene jedinice bit će upućeni na dopunski rad.

Učenici razredne nastave bez padanja godine

Iznimka su učenici razredne nastave, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Bude li se dogodilo da učenik nižeg razreda osnovne škole i nakon dopunskog rada bude imao zaključenu jedinicu, on će moći prijeći u viši razred.

Učenici završnih razreda srednje škole, kojima je opći uspjeh ocijenjen kao nedovoljan, odnosno oni koji imaju više od dvije zaključene jedinice te nisu uključeni u dopunski nastavni rad, ako imaju zaključenu jedinicu iz najviše četiri nastavna predmeta stječu pravo na pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski nastavni rad koji su dužni pohađati, kao i na polaganje popravnih ispita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene