Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde da nema zaraženih

Nije šala: Turkmenistan zabranio da se govori i piše o koronavirusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turkmenistanske vlasti tvrde da u toj zemlji i dalje nema koronavirusa. Zabranile su i da se o njemu piše i govori.

Radio Slobodna Europa javlja da ljudima koji na ulici razgovaraju o koronavirusu brzo prilaze policajci u civilu i ušutkavaju ih.

Riječ "koronavirus" nestala je iz državnih brošura u kojima se donedavno upozoravalo stanovnike kako da se od njega zaštite i spriječe širenje. Sada se ondje spominju "oboljenje" i "akutna respiratorna bolest".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uznemiravala građane Policija podnijela prijavu: Na Facebooku se predstavljala kao liječnica i dijelila lažne savjete

Srednjoazijskom zemljom čvrstom rukom vlada predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov.

"Turkmenistanske vlasti opravdale su svoju reputaciju tako što odlučile izbrisati sve informacije o koronavirusu", rekla je Jeanne Cavelier, šefica deska za istočnu Europu i srednju Aziju Reportera bez granica (RSF).

Turkmenistanu susjedne zemlje, Kazahstan, Uzbekistan i Afganistan, zabilježile su već desetke slučajeva zaraze, što budi sumnju da vlasti govore istinu kada tvrde da ga u toj zemlji još nema.

"Uskraćivanje informacija ugrožava stanovnike i jača Berdimuhamedovljev autoritaran režim. Pozivamo međunarodnu zajednicu da reagira na to", kazala je Cavelier. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene