Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vratili se radnici

Slavonija postala novo žarište koronavirusa: "Izgleda da je Švedska postala problem nama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonija je postala novo žarište koronavirusa, a većina zaraženih su radnici Đure Đakovića koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom preko Frankfurta, a troje su njihovi bliski kontakti.

Prije 11 dana grupa radnika Đure Đakovića vratila se avionom iz Švedske preko Frankfurta. Na letu je bilo 74-ero putnika, a 12 ih je sad pozitivno na koronavirus. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Mjere na duge staze'' Švedska prošla brojku od 80.000 zaraženih koronavirusom: Vlasti pozvale građane da do kraja godine rade od kuće Slika nije dostupna Švedski veleposlanik Zbog koronakrize zaglavio u Sjevernoj Koreji pa vježba jogu u parkovima: "To mi daje oslonac"

Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković kaže kako "izgleda da je Švedska postala problem nama".

U Frankfurtu su se radnici Đure Đakovića pridružili ostalim putnicima na letu Croatia Airlinesa OU411 za Zagreb. Riječ je o jedinoj inozemnoj liniji nacionalne aviokompanije. U avionu je bilo 74-ero putnika i članova posade, a prema dosad poznatim podacima, evidentirano je 12-ero zaraženih koronavirusom s tog leta. Osim devetero radnika Đure Đakovića, zaražena je i jedna osoba iz Siska, jedna iz Zadra i jedna iz Rovinja, piše Jutarnji.

Putnicima s tog leta određena je samoizolacija, a prvi oboljeli evidentiran je 5. svibnja. Tad je krenula potraga za ostalim putnicima i njihovim kontaktima, a navodno još traže taksista koji je jednog od putnika s tog leta vozio u Zadar.

U Hrvatsku su se prije ove grupe vratile još dvije grupe radnika iz Švedske. Oni su zasad negativni na koronavirus, no ponovno će ih testirati.

Epidemiolog Požeške županije Ante Vitalija kaže kako su dvojica oboljelih u njegovoj županiji dobrog općeg stanja, a među radnicima koji su još u Švedskoj ima onih koji kašlju i imaju blagu temperaturu.

Đuro Đaković Montaža u Švedskoj ima još jednu grupu od 26 radnika, a budući da im se gradilište zatvara 19. svibnja, oni bi se nakon toga trebali vratiti u Hrvatsku.

"Obavit ćemo razgovor s Upravom i vidjeti kako ćemo se postaviti, trebaju li ostati tamo i ako su zaraženi, liječiti se tamo ili se vratiti kući pa da ih mi smjestimo u karantenu unatoč ukidanju mjere samoizolacije za povratnike iz inozemstva.

Tražit ćemo od Nacionalnog stožera da nam karantenski objekt i dalje ostane mobiliziran kako bismo spriječili širenje zaraze, da zaštitimo i njih i njihove obitelji, ali i ostalu populaciju. Imamo i najavu pogreba jedne starije osobe koja je preminula u Švedskoj, a u pratnji lijesa dolaze i članovi njezine obitelji. Morat ćemo ih sve testirati i nadati se da će sve proći u najboljem redu", naglasio je jučer načelnik županijskog Stožera Stjepan Bošnjaković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene