Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultate testiranja traži sve više država

Istra bilježi više odlazaka nego dolazaka, u Dalmaciji se razmišlja o podizanju cijena testova na COVID-19, a ministrica turizma poručuje: "Želimo da sezona traje što dulje"

Turisti i koronavirus - 5
Turisti i koronavirus - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti i koronavirus - 1 Turisti i koronavirus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turisti i koronavirus - 5 Turisti i koronavirus - 5 Foto: DNEVNIK.hr Turisti i koronavirus - 4 Turisti i koronavirus - 4 Foto: DNEVNIK.hr Turisti i koronavirus - 6 Turisti i koronavirus - 6 Foto: DNEVNIK.hr +2 Turisti i koronavirus - 3 Galerija 1/7 >>
Turistička sezona odvija se unatoč epidemiji koronavirusa. U Istri se bilježi veći broj odlazaka nego dolazaka, dok u Splitu namjeravaju dići cijene testova za turiste. Broj zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje je najveći u državi. A virus nije obišao ni medicinske djelatnike splitske bolnice.

Koronavirus ponovno je ušao među medicinsko osoblje KBC-a Split. ''Kroz ova dva tjedna imamo ih devet zabilježenih. To su sve pojedinačni slučajevi na različitim odjelima. Mislimo da jedni drugima nisu u kontaktu, a što se tiče kontakta s pacijentima naše osoblje se tu ponaša maksimalno savjesno i profesionalno'', kaže Slavica Dajak, pomoćnica ravnatelja KBC-a Split.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Test ili karantena Popularno turističko odredište gostima nudi besplatno testiranje na koronavirus Turisti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) nakon korone Turizam se budi – 20.000 gostiju odmara se u Hrvatskoj: "Rezervacije su krenule, buking je dobar, pogotovo za sedmi i osmi mjesec"

Dok broj zaraženih u Dalmaciji ne pada, turisti se smjenjuju. S maskama na licu odlaze na Hvar, no distanca se gubi pri čekanju na ukrcaj.

Manje gostiju u kafićima i restoranima

Manji broj gostiju osjete i vlasnici kafića i restorana. ''Zabrinuti smo za sve što nas čeka u narednom periodu. Osjeti se veliki pad gostiju unazad par dana zbog dodatnih mjera drugih država. Sezona je bila dobra zato što smo imali dosta crnje prognoze, opet se nešto odradilo u 20 dana van naših očekivanja. Što nas čeka to samo Bog zna'', kazao je voditelj jednog ugostiteljskog objekta Miroslav Bešlić.

Rezultate testova traži sve više država. Pritisak turista na testiranje je velik, pa bi se cijene mogle povećati.

''Imamo puno zahtjeva turista za nalaze u roku od 24 sata. Tu ćemo napraviti vjerojatno nekakav odmak da bi sve to mogli odraditi, odnosno morat ćemo ponuditi za dulje čekanje nalaza ili puno veću cijenu'', rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Ministrica: Sezona nije gotova

A sezona, kaže resorna ministrica, još nije gotova. ''Sutra imam sastanak s hotelijerima u Rovinju upravo da vidimo kako još možemo pomoći sezoni i s kojim novim mjerama ukoliko postoji potreba, tako da svi skupa radimo na tome da sezona traje što dulje'', kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Od petka do nedjelje u podne preko istarskih graničnih prijelaza prešlo je ‪154.540 putnika. U zemlju su ušla 53.592 putnika, a izašlo ih je 100.948, od čega većinom strani državljani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene