Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki treći testirani je i pozitivan

Ravnatelj Opće bolnice Zabok o crnim brojkama u Krapinsko-zagorskoj županiji: "Borimo se. Uskočili su kolege iz Varaždina, Čakovca, Vinogradske bolnice..."

Rekordan broj novoboljelih natjerao je stožer da donese nove mjere. Srezali su broj ljudi na sprovodima, krštenjima, svadbama. Nema više alkohola iza ponoći.

Iako zemlje u okruženju donose stroge mjere poput policijskog sata i karantene, hrvatske su među liberalnijima. Upute su tako dobili i poslodavci, a nije izostalo ni mudrih savjeta poput - provjetravajte prostorije.

Iz dana u dan i Krapinsko-zagorska županija ruši rekorde u broju zaraženih. Svaki treći testirani u krapinsko zagorskoj županiji je pozitivan na koranavirus.

Bolnički kapaciteti u jedinoj zagorskoj općoj bolnici se pune. Gost Dnevnika Nove TV tim povodom bio je Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok. 

Kako je rekao, u Zaboku situacija nije sjajna. "Ali nema nikakve razlike od ostatka zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj. Borimo se i moramo raščišćavati situaciju", kazao je Vančina.

Očekuju rezultate oko 400 nalaza od petka

Navodi da pacijente s, primjerice infarktom, ne bi mogli primiti. "Ne bi ga mogli primiti zbog proboja koronavirusa na odjele interne medicine, kardiologije i pulmologije. Pacijenti se preusmjeravaju u Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice", naveo je Vančina.

Od petka očekuju još četristotinjak nalaza. "Nažalost, ti uzorci su poslani u Kliniku Fran Mihaljević. Oni zbog opterećenja zagrebačkog sustava stoje. Mi smo se snašli pa su nam uskočili kolege iz Varaždina, Čakovca, Vinogradske bolnice i za naše pacijente nalazi stižu. Za pacijente koji su upućeni od strane liječnika obiteljske medicine, nalazi još nisu došli", objasnio je Vančina.

U bolnici imaju i zaraženih djelatnika. "Svakim danom imamo izrečenih mjera samoizolacije i djelatnika koji su zaraženi koronavirusom, ali probamo se boriti i dajemo sve od sebe", rekao je Vančina.

Otpustili pacijente nakon proboja virusa

Otpustili su nekoliko COVID sumnjivih pacijenata, po njih su dolazili članovi njihovih obitelji. "Mi smo u dogovoru s epidemiološkom službom, naše liječničke službe i njihovim obiteljima, pacijenti su zbog proboja koronavirusa na internu medicinu, oni koji mogu na kućno liječenje, poslani su kućama", rekao je Vančina.

"S obzirom na propisane epidemiološke mjere, pacijentima i obiteljima je dana uputa da sjednu na zadnje sjedište i u vožnji koja ne traje duže od 15 minuta od naše bolnice. Samo ti pacijenti su otišli doma. Znači, od 25 pacijenata, osam ih je otišlo doma", dodao je Vančina.

Popunjenost bolnice trenutno je 70 posto. "Naše trijažne jedinice su gotovo dupkom popunjene, svaki čas nam dovoze pacijente", istaknuo je Vančina.

Kaže da se trenutno ne razmišlja o uvođenju hladnog pogona. "Bolnica rade, svi odjeli rade, osim interne medicine, to će se raščistiti kroz desetak dana. Jedan pozitivan primjer - danas smo porodili pozitivnu trudnicu s blizancima, sve je završilo dobro", zaključio je Vančina.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Važno je biti cijepljen" Vučić najavio besplatno cijepljenje protiv koronavirusa: "Prvo cjepivo koje dođe u Srbiju - ja ću primiti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Porast broja zaraženih Bugarski premijer pozitivan na koronavirus. Zemlja pokušava izbjeći drugi lockdown: U Sofiji zatvoreni barovi i noćni klubovi

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene