Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti ipak upozoravaju

Ovu je zemlju WHO istaknuo kao dobar primjer borbe s pandemijom, a danas im je 100. dan bez ijednog novog slučaja zaraze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Zeland već je 100 dana bez ijednog novog slučaja lokalnog prijenosa koronavirusa, ali vlasti upozoravaju da je prerano za popuštanje opreza.

Sto dana Novi je Zeland bez ijednog novog slučaja lokalnog prijenosa koronavirusa, no vlasti upozoravaju da je ipak prerano za popuštanje opreza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otputovali najbližima Suze zbog otvaranja granice nakon godinu dana blokade: "Nisam očekivala da ću biti toliko emotivna" Slika nije dostupna Festival slobode Bez maski i socijalne distance: U Rijeci prosvjedovali protiv stožera i mjera

U toj zemlji su trenutačno 23 pozitivne osobe, ali su one detektirane na granici i odmah stavljene u karantenu.

"Dosegnuti 100 dana bez lokalne transmisije je važna etapa, no ipak, kao što svi znamo, ne možemo si priuštiti nemar", rekao je direktor agencije za javno zdravstvo Ashley Bloomfield.

WHO ih istaknuo kao dobar primjer

"Vidjeli smo u inozemstvu kojom se brzinom virus ponovno može vratiti i proširiti na mjestima gdje je ranije bio pod kontrolom i moramo biti spremni brzo obuzdati svaki novi slučaj u budućnosti na Novom Zelandu", dodao je.

Novi Zeland, koji ima 5 milijuna stanovnika, ima ukupno 1219 potvrđenih slučajeva koronavirusa od veljače, a zadnji je dijagnosticiran 1. svibnja. Umrlo je 22 ljudi.

Svjetska zdravstva organizacija (WHO) navela je kao primjer tu zemlju jer je uspješno zaustavila širenje među populacijom. Novi Zeland zatvorio je granice 19. ožujka. Otad ih se strogo kontrolira: svaka osoba koja dolazi u zemlju mora u dvotjednu izolaciju.

Novozelanđani žive gotovo normalnim životom, bez fizičke distance i sa sportskim i kulturnim događajima koji se normalno odvijaju.

U Beču prosvjed zbog noćnih klubova

S druge strane, oko 5000 ljudi okupilo se u subotu u Beču tražeći veću financijsku pomoć za noćne klubove i ublažavanje epidemioloških mjera u borbi s pandemijom koronavirusa, objavila su glasila.

Predstavnici diskoteka, barova i noćnih klubova poručili su u slavljeničkom i šarenom ozračju da trebaju više novca kako bi mogli financijski opstati dok ne budu mogli normalno raditi, zatraživši plan oporavka.

Predstavnici noćnih klubova koji upozoravaju da im već u rujnu prijeti zatvaranje izostane li financijska pomoć, zatražili su ujedno i ukidanje policijskog sata koji je trenutačno na snazi od jedan sat poslije ponoći.

Austrija je u subotu prijavila gotovo 22.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom koji je službeno odnio više od 720 života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene