Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I to je moguće

Nije imala simptome, a i test je bio negativan: Jednom vožnjom u dizalu koronom zarazila 71 osobu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena iz Kine je koronavirusom zarazila najmanje 71 osobu nakon što je koristila lift u svojoj stambenoj zgradi.

Kineskinja je putovala u SAD te se 19. ožujka vratila kući u provinciji Heilongjiang, osam dana nakon što su tamošnje vlasti objavile kako nemaju novih slučajeva zaraze. Nije imala nikakve simptome bolesti, no testirana je na COVID-19 i rezultat je bio negativan. Za svaki slučaj ostala je određeno vrijeme u samoizolaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi slučaj Pronašli koronavirus u zamrznutim pilećim krilcima: Uvezli ih iz jedne od najpogođenijih zemalja Slika nije dostupna Ipak bolji od ostatka Zapada Zabilježili najmanji broj novozaraženih od kraja srpnja, ali najveći dnevni broj umrlih koji su pozitivni na COVID-19

Stručnjaci iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da se bolest u stambenoj zgradi proširila nakon što je spomenuta žena koristila lift. U toj jedinoj vožnji liftom bila je sama no ubrzo nakon nje lift je koristio sustanar s nižeg kata. Potom je njegova majka s partnerom 29. ožujka bila na zabavi u stanu na katu na kojemu stanuje i povratnica iz SAD-a. Nekoliko dana kasnije, 2. travnja jedan od sudionika zabave doživio je srčani udar zbog čega je završio u bolnici – no ni tu očite veze s ženom još nije bilo te hospitalizirani muškarac nije testiran na COVID-19.

Epidemiolozi su naknadno, provjeravajući kontakte, zaključili da je žena kontaminirala lift, a susjed s nižeg kata koji ga je koristio nakon nje tu je pokupio virus. Potom je zarazio svoju majku i njezinog partnera, a oni su virus proširili na zabavi gdje se zarazio muškarac i njegova dvojica sinova. Muškarac koji je dobio srčani udar testiran je pozitivan na koronavirus te su on i sinovi u bolnici zarazili 28 osoba, među kojima pet medicinskih sestara i jednog liječnika. Potom je muškarac prebačen u drugu bolnicu gdje su ga sinovi posjećivali te se virus proširio na još 20 ljudi. Naknadnim testiranjima pacijenata u dvije bolnice u kojima je bio hospitalizirani muškarac potvrđeno je još 17 slučajeva zaraze.

Prvi u ovom lancu koji je primijetio simptome, a da je nakon testiranja potvrđen pozitivan na koronavirus bio je partner ranije spomenute žene kojoj je sin donio virus, očito ga pokupivši u liftu s početka priče.

Epidemiolozi su dalje istraživali, pokušavajući naći izvor zaraze. Kada je utvrđeno da u zgradi živi žena koja je ranije putovala u SAD, ponovno su je testirali. U njezinom organizmu pronađena su antitijela te je zaključeno da je bolest ranije preboljela.

„Vjerujemo da je putnica iz SAD-a bila asimptomatski prijenosnik bolesti te da se muškarac koji je koristio lift nakon nje tamo i zarazio u kontaktu s površinama lifta zgrade u kojoj oboje žive. Ovo je dokaz koliko jedan asimptomatski prijenosnik može proširiti zarazu“, zaključili su stručnjaci u stručnoj publikaciji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene