Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje osoblja

Kriza u dubrovačkoj bolnici sve je veća: "Neke čistačice rade mjesec dana bez slobodnog"

Ilustracija
Ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Brajčić Hrvoje Brajčić Foto: DNEVNIK.hr Dino Džamastagić Dino Džamastagić Foto: DNEVNIK.hr Marijo Bekić Marijo Bekić Foto: DNEVNIK.hr +0 Čišćenje vozila hitne pomoći Galerija 1/5 >>
Nedostatak liječnika, medicinskih sestara, ali i nemedicinskih djelatnika u ovakvoj krizi itekako zabrinjava. Među najpogođenijim bolnicama je dubrovačka koja je granicom odvojena od prvog KBC-a u Splitu.

Prije ulaska u dubrovačku bolnicu pregledavaju se svi pacijenti koji trebaju zdravstvenu skrb, trijažni prostor jer tu da virus ne bi ušao u čisti dio bolnice.

"Tu je od 0-24 prisutan liječnik s medicinskim tehničarem“, kaže specijalizant Dino Džamastagić.

"Kolega i ja ovdje radimo svaki drugi dan po 24 sata, tu smo od 19. 3. Umorni su i zdravstveni djelatnici, ali umorna je i cijela populacija, i svjetska i Hrvatska, svima ovo utječe na zdravlje, ali i na psihičko zdravlje“, kaže Bruno Mihatović, glavni tehničar na hitnom bolničkom prijemu.

Dubrovačka bolnica ima 35 hospitaliziranih zaraženih pacijenata. Zaraze u domovima umirovljenika dodatan su problem jer je riječ o najrizičnoj skupini, a prvi KBC je tek u Splitu preko granice. Zbog svega se nabavljaju i novi respiratori.

"Imamo 11 stacionarnih respiratora, šest stacionarnih i deset uređaja za anesteziju koji se mogu prilagoditi ovoj svrsi. Naručili smo deset respiratora, a dva bi trebali uskoro stići, očekujem da će biti tu kroz mjesec dana. Ovo s domovima sad je jedna točka kad svi ti respiratori mogu doći u upotrebu jer se radi o mahom starijim osobama lošeg zdravlja“, rekao je ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić.

Zbog manjka kadra i činjenice da je pet liječnika i sedam medicinskih sestara u samoizolaciji povučena su 63 matična specijalizanta iz drugih ustanova.

"Mi smo povučeni nazad u svoje matične ustanove, kao ispomoć u ovoj situaciji kakva je. Ja sam došao iz Zagreba prije više od tri tjedna“, kaže specijalizant Hrvoje Brajčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europa ublažava mjere Predsjednik WHO-a: "Znamo da se Covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan. 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009.''

Pročitajte i ovo Vili Beroš i Valentina Baus - 1 Ministar zdravstva Beroš: ''Nitko tko radi svoj posao pošteno neće biti zakinut za svoju plaću. To neću dozvoliti''

Doktor Brajčić svoj posao odrađuje u dubrovačkom studentskom domu koji je prenamijenjen za prijam pacijenata s koronavirusom. Trenutačno ovdje leži njih devetero.

"To su pacijenti ili koji ne mogu sami sebi organizirati samoizolaciju, a pozitivni su na COVID 19 ili pacijenti koji su pozitivni i bili su liječeni u OB Dubrovnik , a sada su izvan životne opasnosti i mogu biti tu“, kaže Brajčić.

Uz manjak liječnika i sestara, nedostaje i nemedicinskog osoblja, neke od čistačica rade više od mjesec dana bez dana odmora.

"Bit će im omogućeni slobodni dani, ali mi imamo problem s tim i bez korone. Teško se krpimo, ali evo nemamo mogućnost zaposliti ljude jer ih nema na tržištu“, kaže Bekić.

Ako zbog kraha turističke sezone na Zavodu za zapošljavanje bude dostupnih kuhara i čistačica, prvi tko će ih trebati je dubrovačka bolnica. A ionako iscrpljenim djelatnicima najviše će se pomoći ako se sluša preporuke struke. Jer za sada - stvari još funkcioniraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene