Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1135 novozaraženih, 26 preminulih

''Ne smijemo misliti da je ovo kraj epidemije'': Uvedena nova pravila za putovanja, studija pokazala što su najčešće posljedice bolesti

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Broj hospitaliziranih prvi put nakon studenog pao je na manje od 2000, a uvedena su nova pravila za prelazak granice. 1135 je novih slučajeva zaraze, a preminulo je 26 osoba.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a ukupno je aktivno 5300 slučajeva, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među oboljelima su 1993 pacijenta na bolničkom liječenju, a 193 su na respiratoru. Preminulo je 26 osoba. Najmlađa je imala 49 godina, a imala je malignu bolest.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 222.117 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 4472 preminule, ukupno se oporavilo 212.345 osoba, od toga 712 u posljednja 24 sata. Do danas je testirano 1.095.705 osoba, od toga 7713 u posljednja 24 sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2213 zaraženih U Hrvatskoj šest novih slučajeva zaraze, preminule još tri osobe. Capak: ''Pronađeni su svi putnici s leta iz Frankfurta, određena im je samoizolacija'' Alemka Markotić 11 novozaraženih, ukupno 2207 Alemka Markotić odgovorila na pitanje jesu li i danas oni koji krše samoizolaciju – bioteroristi

Lokalni stožeri javljaju o stanju po županijama. >> opširnije

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imamo pad u prva tri dana u ovom tjednu u odnosu na isto razdoblje prošlog tjedna i on iznosi 36 posto. Najbolju incidenciju ima Dubrovačko-neretvanska, a najlošiju Međimurska županija. Na 11. smo mjestu među zemljama EU-a. Sada smo u donjoj polovici ljestvice, a po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu.

''Do danas su cijepljene 34.553 osobe u Hrvatskoj, a u Sisačko-moslavačkoj županiji 3373 osobe'', izvijestio je Capak.

Broj hospitaliziranih pao ispod 2000

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da raduje svaka promjena nabolje u izazovnim vremenima. ''Danas je prvi put nakon 22. studenog pao broj hospitaliziranih ispod 2000, broj preminulih je i dalje velik, ali manji nego proteklih dana'', ocijenio je Beroš. Upozorio je da ne smijemo misliti da je ovo kraj epidemije, ali da se može zaključiti da mjere daju rezultate. ''Opreza nikad dosta'', zaključio je. Za Arenu Zagreb, u kojoj je trenutačno 12 pacijenata, rekao je da vole biti pripravni i korak ispred, pa sad neće brzati u odluci o zatvaranju.

Velika studija o posljedicama bolesti

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ponovno je apelirala na sve teže bolesnike da se na vrijeme jave u bolnicu. Rekla je da je objavljena velika studija o posljedicama bolesti COVID-19 koje su pratili u Wuhanu. 76 posto bolesnika praćenih u šest mjeseci imalo je barem jedan od simptoma koji su utjecali na kvalitetu života i zdravstveno stanje. Češći su simptomi bili kod žena, a najčešće je izražen umor i zamor mišića. Slijede problemi sa spavanjem, a potom psihičke tegobe - depresije, nervoza, napetost i uznemirenost. Promjene su dugo ostale na plućima i izmjena plinova u plućima nije bila kao u zdravih ljudi.

Pratili su razinu antitijela u krvi, a pokazalo da se nakon pola godine imaju zaštitu, ali da bi neki mogli imati reinfekciju.

Nova odluka o prelasku granice

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da su donijeli novu odluku o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država s novim sojem virusa. Popis država donosit će HZJZ, a ti putnici morat će imati negativan PCR test i dobit će karantenu 14 dana, a može se skratiti na sedam dana u slučaju negativnog PCR testa. To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i JAR.

Capak je rekao da je dosad prijavljeno 86 prijava nuspojava, neke će se odbaciti, a neke će se zabilježiti kao da su posljedica cijepljenja. Tvrdi da su najčešće blage nuspojave, ali da je bilo i ozbiljnih alergijskih reakcija. Za mladu liječnicu iz Bjelovara rekao je da je utvrđeno da se nije radilo o nuspojavama cjepiva. Docjepljivanje je tri tjedna nakon prve doze, a ne smiju se kombinirati dva različita cjepiva. Najavio je da prelazak na drugu fazu cijepljenja ovisi o situaciji po županijama.

Capak je rekao da broj umrlih komuniciraju prema stanju u bolnicama, a za one koji su umrli kod kuće naknadno će korigirati brojke. ''Mortalitetna statistika kasni, ali naravno da ćemo pribrojiti sve koji su umrli od bolesti COVID-19'', rekao je. Dodao je da je do listopada prošle godine 19 ljudi umrlo izvan bolnica.

Svima veća plaća

Ministar Beroš ponovio je da svi zdravstveni djelatnici koji rade s COVID bolesnicima imaju pravo na 10 posto nagrade kao dodatak na osnovnu plaću. Rekao je da neki domovi zdravlja nisu odluku uzeli u obzir, pa su vozači saniteta ostali zakinuti. Ministarstvo je pripremilo dopis s namjerom da se ujednači praksa. Istaknuo je da je koeficijent vozača saniteta iznimno malen, pa najavljuje uredbu kojom bi se on povećao. Rekao je da nekolicini djelatnika na Rebru nije isplaćena dodatna naknada, ali samo zbog pogreške u obračunu plaće.

Ministar Božinović rekao je da su svim lokalnim stožerima poslali naputak za provjeru provođenja epidemioloških mjera na skijalištima.

Na pitanje hoće li epidemiolozi opet obavještavati kontakte o samoizolaciji, Capak je rekao da timovi nisu uspijevali kontaktirati sve kontakte, ali da ta strategija nikad nije napuštena. Ponekad, priznaje, to može biti propust epidemiologa, a ponekad kontakti nisu navedeni.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs objavio je u utorak da će učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda i maturanti nastavu pohađati u školama. Svi ostali učenici osnovnih i srednjih škola od ponedjeljka će nastavu pratiti po modelu C.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene