Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dom u Vukovarskoj

Ministarstvo odbija dati na uvid nalaz inspekcije iz doma u kojem je umrlo 18 ljudi

Splitski dom
Splitski dom Foto: DNEVNIK.hr
U Ministarstvu za demografiju tvrde ne mogu dati rezultate nadzora jer su ih proslijedili MUP-u.

Ministarstvo za demografiju odbilo je objaviti rezultate inspekcijskog nadzora koji je proveden u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. U njemu je, nakon obolijevanja od koronavirusa, preminulo 18 osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužni prijedlog Inspektori pokušali ući u kafić, vlasnik ih spriječio i ispsovao Slika nije dostupna Uzroci kašnjenja isporuke Tražila Europska komisija: Inspekcija ušla u proizvodni pogon cjepiva AstraZenece

"Postupajući po zahtjevu korisnice utvrđeno je da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dokumentaciju vezanu za inspekcijski nadzor proveden u Domu za starije i nemoćne ulice u Vukovarskoj ulici u Splitu koji je obavljen od strane nadležnih tijela ovoga Ministarstva, dostavilo Ministarstvu unutarnjih poslova, na daljnje postupanje.

Odredbama članka 15. stavka 1. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano je daće tijela javne vlasti ograničiti pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka“, obrazložili su svoju odluku u Ministarstvu i dodali da se po sili zakona pristup traženim informacijama ograničava.

Splitski dom iz kojeg je preminulo čak 18 štićenika bio je najveće žarište koronavirusa u Hrvatskoj. Protiv ravnatelja Ivana Škaričića već je podneseno nekoliko kaznenih prijava, a cijeli slučaj istražuje i DORH.

I oni su nam odgovorili da provode izvide te da su oni tajni.

"U pogledu izvješća inspekcijskih tijela nadležnih ministarstava, koja su sukladno informacijama kojima već raspolažete pribavljena tijekom izvida, nadležno državno odvjetništvo koje provodi izvide niti može niti smije dati na uvid bilo koji dokument koji je pribavljen tijekom izvida i predmet je državnoodvjetničkog razmatranja i postupanja", rekli su u DORH-u te nas uputili na autore navedenih izvješća koji mogu dozvoliti uvid. 

"Slobodni smo naglasiti kako i Zakon o pravu na pristup informacija ograničava pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka", zaključuju u DORH-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene