Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tri mjeseca su ključna

Muke po vinarima, prodaja pala i do 90 posto: Bačve su im pune vina, ali nema ga tko popiti

Problemi istarskih vinara - 5
Problemi istarskih vinara - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Problemi istarskih vinara - 2 Problemi istarskih vinara - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi istarskih vinara - 5 Problemi istarskih vinara - 5 Foto: DNEVNIK.hr Loreta Vlačić Loreta Vlačić Foto: DNEVNIK.hr Marko Fakin Marko Fakin Foto: DNEVNIK.hr +4 Nikola Benvenutti Galerija 1/9 >>
Istarski vinari našli su se u velikim problemima. Koronavirus zaustavio je turizam pa tako i prodaju njihovih vina.

Velike zalihe sada su u podrumima i pitanje je - hoće li se one uspjeti popiti tijekom sezone. Rečenica je to koju su u Istri jedva čekali čuti. Posljednja dva mjeseca izgovarala se samo u kućnom izdanju.

Pročitajte i ovo Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Popuštanje mjera Kako su i najavili: Istra i službeno zatražila otvaranje terasa kafića od 1. ožujka Slika nije dostupna Dobra epidemiološka situacija Istarski stožer odlučio: Od 22. veljače i srednjoškolci na nastavi u razredima

"Mi smo odmah krenuli po vinarijama i restoranima. Da, jesmo prvi dan, čim se otvorilo odmah smo išli. Lijepo je", kazali su Artem i Zoja.

Lijepo je napokon i vidjeti ljude za stolovima, kažu ugostitelji. "Polako se počinjemo vraćati u normalu, gosti su polako počeli stizati, ne u prevelikom broju, ali za početak smo zadovoljni. Lijepo je čuti zveckanje tanjura i čaša", rekla je ugostiteljica Loreta Vlačić.

Prodaja jako slaba

No, čaše pune vina ne zveckaju onako glasno i često kako bi to istarski vinari željeli. Dva mjeseca bila je potpuna tišina.

"Prodaja je jako slaba. U odnosu na 2019., pa tu smo na nekom minimalnom punjenju, na minimalnoj prodaji. Možda čak na 10 posto smo na prodaji od prošle godine što je jako, jako loše", otkriva vinar Marko Fakin.

Loša ili gotovo nikakva prodaja vina rezultirala je velikim količinama koje su ostale nepopijene i uskladištene u podrumima diljem Istre. U bačvama bi, da je sve normalno jedan veči dio bio prazan pošto sezona u Istri počinje dosta rano.

Na jesen novi problemi

No, ne i ove godine, pa će na jesen novi problemi dočekati vinare. "Sljedeći problem bi nam mogao biti prostor za skladištenje tekuće berbe s obzirom da rijetko tko ili nitko nema kapacitete da uskladišti više berbi", kazao je vinar i predsjednik Vinistre Nikola Benvenutti.

Stoga ih očekuju tri ključna mjeseca kako bi uspjeli barem dio vina prodati i osloboditi dio bačvi. Zarada koju su izgubili u doba vladanja korone otišla je u nepovrat, a mjeseci pred njima su neizvjesni.

"Ako pričamo o tisućama boca - izgleda strašno, ako pričamo o financijskom, u valuti pričamo o milijun kuna koje je iza nas koje se nije ostvarilo, a bilo je planirano. Ta količina botelja neće se nadoknaditi definitivno kroz ovo ljeto", kazao je vinar Klaudio Tomaz.

Ljeto je tek pred vratima, pitanje je samo koliko će turista ono donijeti i boca vina odnijeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene